U sjedištu Delegacije Evropske unije u Sarajevu danas je predstavljen projekt „Potpora uvođenju javne interne financijske kontrole u BiH te ozvaničen njegov početak”.

Projekt će pružiti potporu Ministarstvu financija i trezora BiH, Ministarstvu financija Federacije BiH, Ministarstvu financija Republike Srpske i Vladi Brčko Distrikta pri jačanju okruženja interne kontrole javne uprave. Cilj projekta je reformirana, usklađena, učinkovita, transparentna javna uprava. 

Projekt, koji financira EU u vrijednosti od 652.200 eura,  će implementirati PKF Accountans & Business Advisers iz Velike Britanije u konzorciju sa SIPU International, Državnom financijskom upravom Švedske i PI Consalting-om.

Ilse Schuster, vođa PIFC projekta naglasila je da je projekt usko povezan s statusom BiH kao zemlje potencijalnog kandidata za pristupanje EU, što je zasnovano na relevatnim sporazumima, uključujući dobrovoljno usklađivanje BiH u odnosu na prioritete pravne stečevine EU u oblasti interne financijske kontrole u javnom sektoru i eksterne revizije javnih financija. Zahtjev za uvođenjem PIFC-a naveden je u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju BiH i EU, Europskom partnerstvu sa BiH, a i Strategija reforme javne uprave u BiH također navodi PIFC kao glavni uvjet za zemlje kandidate za ulazak u EU.  

Implementacija će trajati do lipnja naredne godine, a projekt se sastoji od dvije komponente: uspostaa centralnih jedinica za harmonizaciju PIFC i Koordinacionog odbora, dok druga komponenta ima za cilj razvitak interne revizije, odnosno sveobuhvatne obuke i programa certificiranja za internu reviziju.

Javna interna finansijska kontrola podrazumijeva internu reviziju, kao i financijsko upravljanje i kontrolu.