Dnevni avaz: Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda nije želio komentirati jučerašnje usvajanje izmjena i dopuna Zakona o pravima izabranih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u institucijama vlasti FBiH, kojima je predviđeno novo plaćanje plaća. U izjavi za naš list istakao je da nije prisustvovao tom djelu sjednice.

Isplata zaostataka

Dom naroda odobrio je i izmjene i dopune Zakona o budžetima u FBiH te izmjene i dopune o izvršenju budžeta za 2008. godinu. Prema Bevandinim riječima, time će biti omogućena isplata zaostalih plaća Upravi policije FBiH u iznosu od 7,2 miliona KM, Poreznoj upravi FBiH 5,2 miliona KM, Sudskoj policiji 5,9 miliona KM, kao i ostalim budžetskim korisnicima.

– Moj stav o troškovima za narednu godinu je poznat – njih treba smanjivati. Kako smo krenuli, trebat će nam mađioničari da uklope realne prihode sa sve većim rashodima – kazao je Bevanda.

Naime, delegati Doma naroda Parlamenta FBiH, iako je za govornicom većina upozoravala da je FBiH u teškoj finansijskoj krizi jer su na snazi zakoni koji ugrožavaju budžet, sami sebi usvajanjem izmjena zakona izglasali su povećanje plaća za 100 posto.

O tom aktu diskutirali su jedino delegati Elvira Abdić- Jelenović i Svetozar Pudarić, koji su bili protiv usvajanja ovog rješenja. Za su glasala 42 delegata, pet njih je bilo protiv, a četiri suzdržana.

Abdić-Jelenović je kazala da će sada ukupna primanja poslanika i delegata iznositi 5.600 KM. Navela je da je taj podatak dobila od stručnih službi Parlamenta FBiH.

Kako saznajemo, osnovica za isplatu plaća bila je povećana, a dosadašnji koeficijent koji je iznosio između 14 i 20 bio bi smanjen na sedam ili osam posto.

Bez dodataka osnovna plaća premijera, predsjednika FBiH, predsjedavajućih domova Parlamenta FBiH sa sadašnji 2.080 KM bila bi povećana na 3.696 KM, ministara sa 1.768 na 3.327 KM, a poslanika i delegata sa 1.456 na 3.234 KM.