Niz novih reformskih zakona sa niskim poreznim stopama stvorili su u Republici Srpskoj povoljan ambijent za poslovne i gospodarstvene aktivnosti. Od 1. siječnja 2007.godine u primjeni su novi Zakon o porezu na dohodak i Zakon o porezu na dobit, čiji pozitivni efekti su već evidentirani. Dobit u Republici Srpskoj se oporezuje po jedinstvenoj stopi od 10%, što je ispod prosjeka zemalja Europske unije, koji je 24,5%, a istovremeno je najniža stopa poreza na dobit u zemljama u okruženju.

Propisi u regiji

Hrvatska ima stopu poreza na dobit 20% , Slovenija 22% a Srbija i Makedonija 10%. Opredjeljenje za ovako nisku stopu je imalo za rezultat povećanje broja registiranih stranih poslovnih subjekata za 25%, kao i domaćih, te povećanje prihoda u 2007. u odnosu na 2006. godinu. Trend rasta po ovim parametrima se nastavlja i u 2008. godini. U RS-u se trenutačno ne oporezuje dohodak do 250 KM. Po stopi od 10% se oporezuje dohodak do četiri proječne godišnje neto plaće u prethodnoj godini, a dohodak ostvaren preko tog iznosa se oporezuje po stopi od 15%. Navedene stope su niske u odnosu na okruženje, npr. U Hrvatskoj 15-35%, u Srbiji 10-20%, Sloveniji 16-41% i u Crnoj Gori 15%. Prosjek stope poreza na dohodak u 27 zemalja EU je 26,6%.

Poresko rasterećenje

Također, u skupštinskoj proceduri se nalazi novi prijedlog koji će dovesti do daljnjeg smanjenja poreskog opterećenja dohotka u odnosu na postojeće stanje, tako što se neoporezivi dio dohotka povećava sa 250 KM na 300 KM i uvodi jedinstvena stopa poreza na dohodak od 10%. Ovo će utjecati na dodatno poresko rasteraćenje, što će se pozitivno odraziti na politiku plaća, zapošljavanja i na povoljnost poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj.  

Što se tiče doprinosa, u Republici Srpskoj se primjenjuje zbirna stopa doprinosa na neto plaću od 42%. U postupku usvajanja su izmjene zakona koji će osigurati primjenu bruto principa obračuna doprinosa, po stopi od 28%. Prelaskom na bruto princip obračuna doprinosa,  gospodarstveni ambijent u Republici Srpskoj će biti usporediv sa stopama doprinosa drugih zemalja i to će potvrditi da Republika Srpska primjenjuje jednu od najnižih stopa doprinosa, piše u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Srpske.