Promocija Godišnjeg izvješća o napretku reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – praćenju provedbe Akcijskog plana 1 Strategije reforme javne uprave u BiH biće održana u srijedu, 02. travnja 2008. godine u zgradi Institucija BiH, Press sala 3/2, Trg BiH 1, Sarajevo. Promocija će se održati u terminu 13.00 – 14.00 sati.

Ured koordinatora za reformu javne uprave pripremio je Izvješće koje daje detaljne podatke o napretku reforme, ukupno i po reformskim oblastima. Ovo izvješće predstavlja prvi zvanični dokument sa relevantnim podacima o napretku u ovoj reformi, prikupljenim uz pomoć partnera sa svih upravnih razina u BiH, kao i vlastitom analizom i istraživanjem uposlenih u Uredu.

Po prvi put u Bosni i Hercegovini imamo zvanične i verifikovane procente realizacije po upravnim razinama i oblastima reforme javne uprave. Iza svih podataka stoji dokumentacijska osnova koja im daje dimenziju vjerodostojnosti i provjerljivosti.

Izvješćem želimo javnosti objektivno prezentirati stvarno stanje u kojem je reforma javne uprave u ovom trenutku, te prikazati realnu ocjenu ostvarenog napretka po upravnim razinama, reformskim oblastima, i ukupno.

Istovremeno, želimo da putem ovog, kao i budućih Izvješća o napretku, medijima pružimo stvarne podatke kojima će moći raspolagati i koji će doprinijeti objektivnom i realnom izvještavanju o ovom procesu izuzetno važnom za Bosnu i Hercegovinu. Također, na osnovu utvrđenog progresa, koji je znatno veći od dosadašnjih pretpostavki iznošenih u javnosti, očekujemo da mediji posvete veću pažnju temama iz oblasti reforme javne uprave, da pruže neophodnu podršku i utiču na porast razumijevanja javnosti za reformu od koje će koristi imati svi, i pojedinci i društvo u cjelini.