Nezavisne novine: SARAJEVO – Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji između BiH i EU mogao bi biti potpisan u aprilu ove godine, ukoliko parlament BiH usvoji set zakona o reformi policije.

Izjavio je ovo juče Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije BiH.

Ukoliko usvojimo zakone o reformi policije, usklađene s evropskim zahtjevima, Sporazuma s EU može biti potpisan u aprilu. Dakle, još imamo vremena da potpišemo sporazum u planiranom roku“, rekao je Topčagić nakon jučerašnjeg sastanka Tima za monitoring reformi u BiH.

Pjer Mirel, direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije, nije moglo precizirati da li su zakoni o osnivanju sedam novih državnih policijskih institucija dovoljni za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji.

„Vijeće ministra BiH konačno je usvojilo set zakona i uputilo ga parlamentu, što je veliki korak u ovom procesu. Predložene zakone ne mogu komentirati, jer ih nisam imao priliku pročitati, ali očekujemo da politički lideri provedu svoj dogovor iz Mostara“, istakao je Mirel.

Predstavnici BiH i EK okupljeni u Timu za monitoring reformi u protekla dva dana analizirali su napredak BiH u ključnim reformskim oblastima. EU je pohvalila usvajanje zakona o lijekovima, osiguranju, registraciji preduzeća, napredak u oblastima vazdušnog saobraćaja, saradnji sa Hagom i reformi javne uprave.