SARAJEVO – Predstavnički dom parlamenta BiH naredne srijede trebalo bi da usvoji budžet BiH u iznosu oko 1,186 milijardi KM, potvrdili su jučer predstavnici najvećih parlamentarnih stranaka.

"U srijedu smo usvojili budžet u prvom čitanju, te zaključak da njegova konačna verzija neće premašivati iznos oko 1,186 milijardi KM. Vjerujem da u ovom iznosu postoji dovoljno prostora da osiguramo sredstva za povratak, te time ispunimo dio zahtjeva Predsjedništva BiH, a u konačnici dobijemo budžet koji će podržati sve stranke parlamentarne većine", rekao je Bajazit Jašarević, poslanik SDA.

Parlamentarna komisija za finansije i budžet sutra će s predstavnicima državnih resornih ministarstava pokušati usaglasiti raspodjelu budžetskih prihoda.

"Mislim da u stavkama bruto plaća i naknada i materijalnih troškova ima dovoljno rezervi da se osigura 30 ili 40 miliona KM za povratak. To je jedan od zahtjeva Predsjedništva BiH. Razmotrit ćemo i njihov drugi zahtjev o izdvajanju novca za poljoprivredu, nauku i tehnologiju", istakao je Jašarević.

Stranka za BiH uskratila je podršku budžetu u prvom čitanju. Beriz Belkić, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH i poslanik ove stranke, kaže kako je izdvajanje novca za povratak uslov za podršku budžetu.

"Podržat ćemo usvajanje budžeta ako se izdvoji novac za povratak. To je princip od kojeg nećemo odustati. O iznosu smo spremni razgovarati", rekao je Belkić. Velimir Jukić, predsjedavajući Kluba poslanika HDZ BiH, najavio je kako će poslanici ove stranke podržati budžet i u drugom čitanju.

"Postoji realna osnova da budžet bude usvojen naredne srijede. To nam je svima u interesu, jer ne smijemo dopustiti da se državne institucije finansiraju na osnovu prošlogodišnjeg proračuna. Time bismo zaustavili njihov razvoj", rekao je Jukić.

Komentar predstavnika SNSD-a jučer nismo uspjeli dobiti. Poslanici ove stranke podržali su u srijedu budžet u prvom čitanju, kao i zaključak o njegovom smanjenju na 1,186 milijardi KM.