Nezavisne novine: SARAJEVO – Većina poslanika parlamenta BIH saglasna je da budžet BiH za ovu godinu ne treba premašivati 1,186 milijardi KM, što je za oko 45 miliona KM manje od prijedloga koji je parlamentu dostavilo Predsjedništvo BIH.

Rezultate je ovo višesatne rasprave na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BIH. Državni poslanici u vrijeme zaključenja ovog izdanja „Nezavisnih“ nisu se izjasnili o budžetu u prvom čitanju.

„Parlamentarna komisija za finansije i predstavnici nadležnih ministarstava treba amandmanima da korigiraju predloženi budžet, čiji okvir treba da iznosi 1.186.357.560.KM

Struktura rashoda ovog budžeta treba da uvaži prijedloge Predsjedništva BIH, te resornih ministarstava“, kazao je Bajazit Jašarević, poslanik SDA, koja je predložila zaključak o umanjenju predloženog budžeta.

Drago Kalabić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a, izjavio je kako ovi zaključci SDA otklanjaju većinu razloga zbog kojih je srpski član predsjedništva BiH bio protiv predloženog budžeta u iznosu oko 1,2 milijarde KM. Njegov stranački kolega Lazar Prodanović rekao je da prijedlog koji je sačinio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić nije realan, jer budžet izlazi iz okvira dugoročnog planiranja potrošnje u BiH. Poslanici Stranke za BiH podržali su prijedlog Predsjedništava BiH, uz pojašnjenje kako mogu prihvatiti njihovo smanjenje za oko deset miliona KM.