Nezavisne novine: BANJALUKA – Bosna i Hercegovina i dalje ima nedopustivo glomazan državni aparat,u kojem je zaposleno 11 odsto ukupnog broja radnika u državi,izjavio je juče Momir Dejanović,predsjednik Centra za humanu politiku.

Dejanović je u Banjaluci prezentovao rezultate izvještaja o napretku reforme javne uporave u BiH, koji je u okviru projekta “Bržim promjenama do bolje javne uprave u BiH“ uradio Centar za humanu politiku uz podršku Centra civilnih incijativa.

On je naveo da su u javnoj upravi u BiH zaposlene 73.744 osobe ili 11 odsto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, dok je u zemljama okruženja Srbiji, Hrvatskoj i Sloveniji u ovoj oblasti zaposleno između šest i sedam odsto od ukupnog broja zaposlenih.

„U BiH je u protekle četri godine postojao trend porasta zapošljavanja u javnoj upravi, dok je u zemljama okruženja u blagom opadanju. Zarada zaposlenih u javnoj upravi u BiH,u odnosu na prosječne zarade ostalih zaposlenih,veća od 39 odsto“.rekao je Dejanović.

Dodao je da, kada bi se nivo zarade u javnoj upravi BiH doveo na regionalni prosjek, po tom osnovu godišnje bi se moglo uštedjeti oko 300 miliona KM. Takođe, prema njegovim riječima.broj zaposlenih bi se u javnoj upravi mogao smanjiti za oko 10 odsto, čime bi se uštedjelo oko 200 miliona KM. Kazao je da je u BiH postoji i trend povećanja javne potrošnje u odnosu na bruto društveni proizvod. Dejanović je istakao da rezultati provedene ankete o zapošljavanju u institucijama javne uprave pokazuju da 72 odsto građana smatra da zapošljavanje u njima nije pošteno.

Dejanović je ocjenio da je u BiH ostvaren izuzetno mali ili simbolični napredak u reformi javne uprave,te da je do kraja prošle godine realizovano samo pet odsto aktivnosti iz prvog akcionog plana Strategije za reformu javne uprave.