Делегација Европске уније у Босни и Херцеговини, Дирекција за европске интеграције (ДЕИ) Савјета министара Босне и Херцеговине, Kанцеларија координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО) и Бритиш консил у Босни и Херцеговини најављују предстојеће покретање Позива за доставу пријава за Програм ЕУ за младе државне службенике у Босни и Херцеговини (ЕУСYП БиХ) – И круг.

Програмом управља Делегација Европске уније у БиХ, а проводи га Бритиш консил. Пријаве ће се моћи доставити у периоду од 3. до 20. септембра 2020. године.

Циљ овог Програма је помоћи БиХ у развоју професионалног и деполитизованог система јавне управе заснованог на заслугама кроз стручно усавршавање и мобилност нове генерације државних службеника који ће бити задужени за процес приступања ЕУ и водити промјене током процеса проширења. Одабрани државни службеници имат ће прилику похађати два програма онлине обуке у организацији Kолеџ оф Јуроп (Kампус у Брижу, Белгија) који су прилагођени како профилима учесника, тако и потребама управа у БиХ, посјетити институције ЕУ које се баве питањима приступања ЕУ и реформом јавне управе у шест земаља Западног Балкана током једноседмичне студијске посјете Белгији (која ће бити организована 2021. године ако то ситуација с пандемијом вирусне инфекције Цовид-19 допусти), те учествовати у програму за мобилност на Западном Балкану (једна седмица) и програму размјене унутар БиХ (двије седмице) – укупно осам седмица.

Програм се фокусира на изградњу стручних капацитета и припрему сљедеће генерације државних службеника и креатора политика у БиХ који ће бити задужени за процес придруживања и покретати и водити будуће промјене у својим друштвима, нарочито оне које се захтијевају Уговором о стабилизацији и придруживању и приступањем преговарачком процесу. Поред тога, општи циљ је подстицати међусобну повезаност и мобилност ових покретача промјене кроз омогућавање програма размјене унутар БиХ и програма за мобилност на Западном Балкану.

У првом кругу, програм ЕУСYП БиХ, чији је радни језик искључиво енглески, нуди максимално 25 мјеста (стварни број додијељених грантова може међутим бити мањи, зависно о подобности кандидата).

На програм се могу се пријавити млади државни службеници са свих нивоа власти у БиХ. Kритерији прихватљивости:
• грађани БиХ који уживају пуна политичка и грађанска права;
• државни службеници с једном до седам година стручног искуства у области ЕУ интеграција/приступања у јавној управи;
• универзитетска диплома и друге образовне или академске квалификације најмање ВИИ степена стручне спреме, односно високо образовање првог и/или другог циклуса Болоњског система студирања;
• кандидат који течно говори енглески језик (најмање виши средњи степен (Б2)).
• кандидат који може похађати двије (2) онлине обуке у укупном трајању од четири (4) седмице (2 седмице по обуци), путовати у иностранство ради једноседмичне студијске посјете Белгији 2021. године, и учествовати у двоседмичној размјени унутар БиХ и једноседмичној регионалној размјени (укупно 8 седмица).

Kоначна објава Позива за подношење пријава и детаљан Пословник биће објављени на интернетској страници пројекта већ 3. септембра 2020. године.