Република Српска и даље је без одговора када ће усвојити Стратешки оквир за реформу јавне управе који су још прије годину и по усвојили Савјет министара БиХ, Влада Федерације БиХ и Влада Брчко дистрикта БиХ. Потврдио је то на јучерашњем састанку координатора за реформу јавне управе Никола Кнежевић, координатор из Републике Српске.

Он је нагласио да је тренутно приоритет у Републици Српској спрјечавање пандемије у вези са COVID 19 те да републички органи раде са ограченим капацитетима. Такођер је додао да ће у наредних неколико дана Канцеларији координатора за реформу јавне управе бити достављено писано изјашњење представника Републике Српске о даљем функционисању Фонда за реформу јавне управе. Иначе, Фонд за реформу јавне управе већ дуже вријеме није оперативан.

На састанку је констатовано да су представници тематских радних група у протеклом периоду дали свој допринос на финализирању Акционог плана за реформу јавне управе те да је на овај документ коментаре дала и организација SIGMA.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе нагласио је да ће бити потребан још један, финални, круг консултација са представницима тематских радних група.

Енвер Ишерић, координатор за реформу јавне управе Федерације БиХ рекао је да БиХ касни са овим процесом те да је потребно што прије владама у БиХ и Савјету министара БиХ послати Акциони план на усвајање.

Весна Мишевић, координаторица из Брчко дистрикта БиХ истакла је да и Влада Брчко дистрикта БиХ ради са ограниченим капацитетима те подржала идеју да се још једном обаве консултације са представницима тематских радних група о Акционом плану.

Састанку је присуствовао и Красимир Николов, шеф Секције европске интеграције, политика, штампа и информације Делегације Европске уније у БиХ који је изразио наду да ће службеници који су чланови тематских група за реформу јавне управе, без обзира на кризну ситуацију, довршити започети посао на изради Акционог плана.

Учесници састанка су информисани да је нови састанак Специјалне радне групе за реформу јавне управе између ЕУ и БиХ планиран 8. јула 2020. године.

Online састанку су поред координатора за реформу јавне управе са нивоа БиХ, БДБиХ, ФБиХ и РС те представника Делегације Еуропске уније у БиХ присуствовали и представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе те представници тима техничке подршке