У Сплиту је данас завршен дводневни симпозијум “Хрватско-француски управноправни дани“.

Другог дана конференције учесници су се бавили питањем управног поступка у европском управном праву и постојање нужне потребе што хитнијег прилагођавања управних поступака у чланицама ЕУ али и чланицама Вијећа Европе, а ради хармонизације европског права и примјена одлука Европског суда за људска права у Стразбуру.

Констатовано је да још увијек траје процес усклађивања хрватског али и француског јавног права са европским јавним правом. Апострофирано је и питање управно-судске заштите странака. У том контексту наглашена је потреба едукације и специјализације судија који рјешавају управне спорове из области јавне управе. Посебно је наглашено и дискутовано стање неусклађености правних прописа држава са европским вриједностима, стандардима и процедурама али и велики раскорак у примјени европског јавног права у свакодневном животу грађана и привредника.

Корисна су била излагања представника из Државног савјета Републике Француске у аспектима: учинковитости јавне управе, квалитета услуга,дигитализације, рационализације, професионализације,е-услуга, људских права и уопште владавине права.

Резултат овог симпозијума је успостава контаката са француским и хрватским учесницима те исказана спремност да се одређени видови конкретне сарадње успоставе и са државом Босном и Херцеговином, односно Канцеларијом координатора за реформу јавне управе.

Симпозијум су организирали Универзитет у Сплиту, Правни факултет у Сплиту, Универзитет Panthéon Assas, Pariz II, Државни савјет Републике Француске, Високи управни суд Републике Хрватске, Центар за еуропску документацију и истраживања R. Schuman, уз подршку Уставног суда РХ, Велепосланства Француске Републике у Хрватској, Сплитско-далматинске жупаније и Града Сплита и покровитељство Министарства правосуђа Републике Хрватске и Министарства управе Републике Хрватске.