Данашњим, првим, састанком који је одржан у Сарајеву у просторијама Канцеларије координатора за реформу јавне управе са именованим кантоналним координаторима за реформу јавне управе званично је успостављена координациона структура за унапређење овог процеса у Федерацији БиХ.

Састанком је предсједавао координатор за реформу јавне управе Федерације БиХ и директор Завода за јавну управу Енвер Ишерић који је честитао координаторима на именовањима нагласивши да РЈУ није лак посао.

Усвојивши крајем прошле године Стратешки оквир за реформу јавне управе за период 2018-2022. Влада Федерације позвала је кантоналне владе да именују координаторе како би подржали процес реформе јавне управе у Федерацији БиХ и координирали будуће активности на имплементацији документа.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе учесницима састанка поручио је да је реформа јавне управе сложен процес и да су блокаде тог процеса против интереса грађана. Оне су углавном политичке природе, јер овдје странке још увијек болују од партократије, а јавна управа је значајно политизована. Постоји и један стари бирократски менталитет државних службеника који даје отпор свакој промјени, док процес реформе јавне управе захтјева професионалност, иновативност и одговорност.

„Често службеници немају слободу за храбрије искораке и за иницијативу“, нагласио је Ћузулан.

Он је као корак напријед у реформи јавне управе оцијенио успостављање координационе структуре на нивоу Федерације БиХ те истакао да сложеност државног уређења не би требала да буде препрека, јер многе земље које имају сложене управне системе, попут Њемачке, успјешно модернизују своје јавне управе.

Државни координатор за реформу јавне управе информисао је учеснике састанка о тренутном стању у области реформе јавне управе и нагласио да још увијек Влада Републике Српске није усвојила Стратешки оквир али и да је блокиран рад Фонда за реформу јавне управе у којем је оперативно 17 милиона марака за пројекте.

„Нисмо имали сагласност Владе РС ни за продужење Меморандума о успостави Фонда за реформу јавне управе, што је нерационално, јер је блокиран новац донатора који је намјењен реформи јавне управе“, изјавио је Ћузулан.

Ферид Отајагић, замјеник државног координатора за реформу јавне управе нагласио је да је Стратешки оквир за наставак реформе усаглашен на техничком нивоу и са представницима РЈУ структуре из Републике Српске.