nova zajedno ferid i ćuza

 

У Вуковару је јуче отворена дводневна 9. Међународна конференција „Развој јавне управе“, на којој су Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе и Ферид Отајагић, замјеник координатора за реформу јавне управе у БиХ излагали своје радове о искуствима БиХ у проведби реформе јавне управе.

„Критерији за проширење ЕУ препознају и наглашавају потребу да држава изгради јавну управу која има капацитет да слиједи принципе добре управе и да дјелотворно транспонује и проводи acquis. Од Босне и Херцеговине, као и земаља у региону, Европска унија очекује да примјене Принципе јавне управе који се, између осталог, односе и на транспарентност власти, односно јавних институција. Јавност рада институција представља најпоузданији механизам за спречавање корупције“, истакао је доц.др Драган Ћузулан.
Он је нагласио да је проактиван приступ информацијама од јавног значаја у фокусу Партнерства за отворену власт, иницијативе којој је Босна и Херцеговина приступила још 2014. године.
„Принципи Партнерства за отворену власт и имплементација мјера у оквиру ове иницијативе у директној је вези са провођењем и иновиране Стратегије реформе јавне управе, која је један од приоритетних захтјева ЕУ и кључних стубова у процесу проширења заједно са владавином права и економским управљањем“, изјавио је, између осталог, Ћузулан.
„У другој и сада актуелној фази реформе у току је усвајање Стратешког оквира за реформу јавне управе, а потом ће услиједити доношење Акционог плана за њено извршење. У трећој и будућој фази у процесу реформе јавне управе коју можемо назвати развојна фаза или фаза de lege ferenda биће потребно по узору на друге земље већ чланице Еуропске уније израдити и усвојити Стратегију за развој јавне управе са одговарајућим Акционим плановима али и више посебних стратегија за поједине области као што је Е-стратегија“, нагласио је у свом обраћању проф.др Ферид Отајагић.
Он је додао да изазови који прате процес реформе јавне управе у Босни и Херцеговини су маркантно наглашени у три групе : транзицијска неодлучност, пренаглашене политичке опструкције и изражени страх од еуропских стандарда, односно преузимања и извршења обавеза које произилазе из еуропског чланства.
„Држава Босна и Херцеговина има једну перспективу без алтернативе а то је чланство у ЕУ и Нато савезу, из чега произлазе савремене вриједности: мир, демократија, владавина права, правна сигурност и социјално благостање“, рекао је Отајагић.
Конкретне реформе у систему државне управе, које ће се догодити до краја ове године у Хрватској најавила је државна секретарка у Министарству управе Јосипа Римац.
-Оно што слиједи је повјеравање послова државне управе жупанијама што ће бити мјерљиво, боље, учинковитије и брже и то је једна од реформских мјера која ће бити започета, а и завршена у овој календарској години. Кроз 15 дана до 20 дана очекујемо усвајање Закона о суставу у којем је јасно дефинирано да имамо нови сустав јавне управе у сијечњу 2020. године.- најавила је Римац. Она је нагласила како ће се број службеника јавне управе смањити те да ће у жупаније доћи мање службеника јавне управе, него што их има сада.
На конференцији, која се одржава у организацији Велеучилишта „Лавослав Ружичка“ и Правног факултета у Загребу, о проблемима у овој области као и реформама које су нужне за ефикаснији рад јавне управе говорили су еминентни стручњаци јавне управе.