Регистар запослених у јавном сектору на подручју Кантона Сарајево презентован је данас јавности. Регистар су представили шеф Канцеларије за борбу против корупције и управљање квалитетом КС Ердуан Кафеџић, предсједавајући Скупштине КС Елмедин Конаковић, премијер Кантона Сарајево Един Форто, те шеф Мисије OSCE-а у БиХ амбасадор Bruce Berton.

Канцеларија за борбу против корупције и Мисија OSCE-а заједно су организовали ову презентацију.

– Мисија ће наставити да пружа подршку Канцеларији са циљем веће транспарентности у јавним институцијама и спречавања корупције. Борба против корупције је дуготрајан процес, али ми остајемо предани у тој борби – рекао је амбасадор Berton.

Елмедин Конаковић је истакао да је корупција највећи проблем друштва те наноси највише штете.

– У ова четири мјесеца је урађено више у борби против корупције него у БиХ у протеклих 20 година. Ово су свечани дани за нас. Ово је стављање интереса грађана прије наших интереса. Ово је најбоља Влада у историји, показали смо да се не либимо доносити одлуке које су чак и штетне по нас. Они који политику виде као неку врсту бизниса и мисле се обогатити, то у КС више неће моћи лако – рекао је Конаковић.

 

Премијер КС Един Форто изјавио је да је лично учествовао у иницијативи да се изради тзв. “Бијела књига”те да се тај сан полако остварује.

– Основни предуслов за ово је била политичка воља. Око 17.000 тренутно имамо у систему, наша процјена је даће бити између 20.000 и 25.000 људи. Неки недостају због техничких разлога. Недостаје КЦУС, не толико због техничких разлога, већ због недостатка воље, фале и неке комуналне фирме – казао је Форто.

Ердуан Кафеџићје додао да Канцеларија ради под великим притиском центара моћи који настоје да осујете њихове покушаје.

– Направили смо на инфраструктури Канцеларије страницу anticorrupiks.com и ту на једном мјесту можете добити увид у све што вас интересује. Убрзо ћемо имати надоградн у података гдје ће се виђети од када је неко у институцији. По институцијама је могуће пронаћи плате и запослене, или по именима и презименима могу се наћи подаци. Имате могућност на истом мјесту и да пријавите неке неправилности. Убрзо ћемо поставити и видео са анализама које смо направили – рекао је.

У бази података налазе се имена и презимена запослених у јавном сектору, као и особа на функцијама извршне и законодавне власти Кантона Сарајево. Регистар обухвата податке из радно – правног односа свих запослених у органима управе и службама, заводима, агенцијама, дирекцијама и управним организацијама, правним лицима с јавним овлаштењима на територији Кантона, у јавним установама и јавним предузећима чији је оснивач Кантон, те у привредним друштвима у којима Кантон учествује са више од 50 посто укупног капитала.

– Могућност да су на једном мјесту садржани подаци о запосленим у органима управе и институцијама сама по себи пружа дојам о творености рада органа управе и институција, смањује могућност злоупотребе и улијева повјерење грађана у рад јавне управе – изјавила је раније министарка правде и управе у Влади КС Лејла Брчић.

Дом здравља КС, ЗОИ, Парк, Ректорат УНСА и Медицински факултет још нису доставили податке.

На питање зашто нема општина на овом списку, појашњено је да се ради само о кантоналним институцијама јер је тако прописано одлуком Владе о успостави регистра.

 

Преузето са: Фактор.ба