Савјет министара БиХ на сједници одржаној 04.04.2019. године, а на приједлог Министарства правде, је усвојио Акциони план Савјета министара БиХ за провођење иницијативе Партнерство за отворену власт за период 2019 – 2021.

Ријеч је о првом Акционом плану, након што је Босна и Херцеговина 2014. године службено приступила мултилатералној глобалној иницијативи за транспарентност и отвореност рада тијела јавне власти Партнерство за отворену власт (Open Government Partnership – OGP).

Акциони план усмјерен је на јачање интегритета институција, ефикасније управљање јавним ресурсима, побољшање јавних услуга примјеном отворених података, повећање транспарентности институција, те побољшање сарадње и веће учешће цивилног друштва у креирању јавних политика.

Мјере из Акционог плана односе се на проактивније објаве информација на web- страницама институција БиХ и испуњавање стандарда проактивне транспарентности, отворене податке у подручју статистике и јавних набавки, изградњу web-платформе за израду планова интегритета институција БиХ, израду буџета за грађане, те успостављање ефикасних механизама сарадње са цивилним друштвом.