Стратешки оквир за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини 2018-2022. год. представља координирани приступ процесу реформе и модернизације јавне управе у Босни и Херцеговини, којим треба остварити ефикасну, транспарентну, одговорну и модерну јавну управу која ће се заснивати на најбољим европским праксама и стандардима европског управног простора те постати истински „сервис“ грађана и других корисника услуга јавне управе.

Основни садржај стратешког оквира се односи на:

  • Развој политика и координација,
  • Државна служба и управљање људским потенцијалима,
  • Одговорност,
  • Пружање услуга,
  • Управљање јавним финансијама

Развој политика и координација је једна од битних функција јавне управе којом ће се осигурати ефективно и одговорно управљање јавним пословима. Кроз ову активност потребно је осигурати јавно и транспарентно доношење одлука које су у најбољем интересу њихових корисника, али које су и у интересу свеопштег друштвено-економског развоја државе. Сама имплементација предвиђених активности и мјера у стратешком оквиру унаприједит ће дјелатност израде, проведбе и праћења политика и правних прописа у процесу остваривања постављених циљева.

Државна служба и управљање људским потенцијалима кроз своју реформу у стратешком оквиру омогућиће модерно планирање кадрова, кроз стандардизацију дјелатности кадровског планирања и повезивање кадровског планирања са буџетским плановима и системом програмског буџетирања кроз оптимално управљање кадровским потенцијалом.

Одговорност јавне управе представља, прије свега, постављање јасних критерија и стандарда за одговорно вршење јавних послова. У стратешком оквиру се жели постићи организационо и функционално усклађен и транспарентан систем јавне управе која ће имати интерно и екстерно успостављен квалитетан надзор над радом јавне управе.

Пружање услуга у стратешком оквиру је пројектирано у складу са савременом тенденцијом информатизације јавне управе са свим предностима и погодностима успоставе система дигитализације, успостава е-регистра, е-база података из чега произилазе е- услуге за грађане и друге субјекте помоћу којих ће ефикасније, транспарентније, једноставније, брже и јефтиније остварити своје легитимне потребе.

Управљање јавним финансијама представља неопходну активност на остварењу принципа поштивања јавних прихода и расхода који ће осигурати фискалну стабилност и одрживост, правилно управљање јавним финансијама поштујући европске финансијске стандарде и којим ће се постићи унапређење функционисања система буџета, система управљачке одговорности, извршење буџета, јавних набавки, интерне и екстерне ревизије.

Имплементацијом садржаја у стратешком оквиру омогућит ће се у крајњем ефекту свеопшти напредак, владавина права и правна сигурност. Уз све то, имаћемо професионалну и компетентну јавну администрацију која ће бити ефикасна, учинковита и истовремено одговорна према корисницима њених услуга али и друштву у цијелини.

 

Проф. Др Ферид Отајагић – Замјеник координатора за РЈУ-е БиХ