Савјет министара усвојио је данас, на 155. сједници, Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ од 2018. до 2022. године, уз прихваћену корекцију Министарства финансија и трезора с циљем ефикаснијег кориштења финансијских средстава.

Овим је испуњен још један циљ из ревидираног Акционог плана за реализацију реформске агенде, саопштено је из Савјета министара.

Усвајање Стратешког оквира за реформу јавне управе је обавеза проистекла из процеса придруживања у оквиру којег је Европска комисија, путем стратегије проширења и извјештаја о напретку БиХ, нагласила потребу усвајања стратегије БиХ реформе јавне управе.

Стратешки оквир је заснован на кључним принципима јавне управе које је развила SIGMA на захтјев Европске комисије.

Овај стратешки документ дефинише циљеве Савјета министара, влада ентитета и Брчко дистрикта у области реформе јавне управе.

На овај начин жели се успоставити рационалнија, кохерентнија, ефикаснија и одговорнија јавна управа на сваком нивоу управне власти.

Канцеларија координатора за реформу јавне управе ће Савјету министара у року, не дужем од шест мјесеци, доставити Акциони план за спровођење ове стратегије.