Јучер је у Сарајеву одржана друга сједница Савјетодавног вијећа за имплементацију Иницијативе Партнерство за отворену власт, на којој су чланови разматрали приједлоге мјера за први Оквирни акциони план који БиХ треба припремити.
Оквирни акциони план чинит ће планови Савјета министара БиХ, Владе Федерације БиХ, Владе Републике Српске и Владе Брчко дистрикта БиХ.
Унапређење транспарентности институција Савјета министара БиХ, отворени подаци у области јавних набавки, израда Буџета за грађане те развој web платформе за online израду планова интегритета у институцијама БиХ само су неке од предложених мјера.
На сједници је договорено да се консултације са заинтересованом јавности и предложеним мјерама, за сваки управни ниво, проведу најкасније до краја септембра ове године.
Мултилатерална иницијатива “Партнерство за отворену власт” представља глобални напор више укључених чланица с циљем унапређења рада влада у свијету. Као чланица глобалне иницијативе Партнерство за отворену власт, БиХ се обавезала да ће поштивати начела транспарентности, борбе против корупције, оснаживања грађана и кориштења предности нових технологија како би институције у БиХ биле ефикасније и одговорније према грађанима.
Подршку раду Савјетодавног вијећа пружа њемачки GIZ по налогу Владе СР Њемачке у оквиру Програма јачања јавних институција.