Данас је у Сарајеву у организацији Уреда координатора за реформу јавне управе, а уз подршку Програма јачања јавних институција који по налогу Савезне Владе СР Њемачке имплементра њемачки GIZ, одржан састанак представника донатора у сектору реформе јавне управе.

Наглашавајући да ће на састанку, између осталог, бити и ријечи о новом стратешком оквиру за наставак реформе јавне управе, координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан је подсјетио да су владе Брчко дистрикта БиХ и Федерације БиХ прије неколико дана усвојиле овај документ те да се његово усвајање очекује и у Савјету министара БиХ те Влади Републике Српске.

„Вјерујем да смо сви свјесни да без новог стратешког оквира неће бити могуће наставити реформски процес и јавну управу приближили грађанима, како би она за мање времена и новца нудила грађанима јефтиније, квалитеније и ефикасније јавне услуге. Такођер, јасно нам је да без заједничког и чврстог опређељена свих релевантних актера у овом процесу неће бити могуће испунити све циљеве које смо заједнички дефинисали у овом документу – једном од ријетких докумената који је примјењив на сва четири управна нивоа у БиХ“, казао је координатор.

Он је нагласио да домаће институције коначно морају показати политичку и финансијску спремност те преузети вођство за провођење реформских активности те додао да „нам је на том путу и даље потребна помоћ амбасада“.

„Фонду за реформу јавне управе, који се до сада показао као добар начин финансирања пројеката, пријети колапс уколико не обезбиједимо потписивање или још једног анекса или усвајање новог“, истакао је координатор.

Ферид Отајагић, замјеник координатора за реформу јавне управе захвалио се донаторима што су у протеклом периоду подржавали процес реформе јавне управе те их позвао да то наставе и даље.

„Уред координатора за реформу јавне управе има капацитете и способност да настави започети посао на иницирању, координирању и вођењу процеса РЈУ“, рекао је Отајагић.

Мирсада Јахић, координаторица за реформу јавне управе Федерације БиХ оцијенила је позитивним напоре у координацији овог процеса те додала да најтежи посао пред Уредом и координационом структуром тек предстоји кроз припрему и усвајање Акционог плана.

„Тек кроз дефинисање нових мјера у акционом плану и њихову имплементацију, постићи ће се циљ да управу прилагодимо грађанима и пословној заједници те стварању бољег пословног амбијента“, истакла је координаторица и додала да Влада Федерације БиХ подржава напоре Уреда координатора за реформу јавне управе те функционисање Фонда за реформу јавне управе који је усмјерен на пројектне активности које помажу управи да испуни реформске мјере.

Данашњем састанку, поред представника Уреда координатора за реформу јавне управе и координатора из БДБиХ, РС и ФБиХ те представника домаћих институција присуствовали су представници Делегације Европске уније, њемачког GIZ-а, Свјетске банке, Амбасаде Швицарске у БиХ, Шведске агенције за међународни развој и сарадњу – Sida и Амбасаде Велике Британије у БиХ.