Transparency International у Босни и Херцеговини (ТИБиХ) у сарадњи са Центром за истраживачко новинарство (ЦИН) данас је организирало конференцију “Перспектива реформе јавне управе у БиХ” на којој ће бити презентована публикација ‘Перцепција јавне управе БиХ 2017’, као и годишњи извјештај ТИБиХ о праћењу реформе у БиХ.

Учесници ће током дискусије размијенити мишљења о досадашњим резултатима реформе јавне управе али и будућим активностима, сходно новом стратешком оквиру за реформу јавне управе и препорукама цивилног друштва.

Предсједавајући ТИБиХ Срђан Благовчанин казао је уочи конференције да је данашњи скуп прилика за сумирање резултата праћења реформе јавне управе, које је ТИБиХ у сарађи са ЦИН-ом радио у протекле више од четири године

– Оно што морамо констатовати јесте да је суштински, квалитативни искорак на реформисању јавне управе изостао. Имали смо прилику да видимо да грађани имају изузетно висок степен неповјерења према јавној управи. Грађани као неуралгичне тачке у раду јавне управе истичу процесе запошљавања. ТИБиХ је кроз друге активности запримао велики број пријава на процесе запошљавања у јавној управи – навео је Благовчанин.

Указао је и начин на који се управља јавним финансијама, додавши да су то суштински изазови за наставак реформе јавне управе.

– Оно што је у овом тренутку важно истаћи је да је први сљедећи корак који сви очекујемо усвајање новог стратешког оквира за реформу јавне управе – нагласио је Благовчанин.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан изјавио је да је рефома јавне управе процес који ће сигурно потрајати и поставља се питање када ће бити завршен.

– Треба рећи да се ради о процесу који није завршен ни у Њемачкој и неким европским земљама. Увијек имате ‘освјежавање’ неких резултата. Оно што забрињава у БиХ јесте да смо у фази која није задовољавајућа – поручио је Ћузулан.

Каже да су два кључна проблема – политичка воља да се процес проводи те фрагментираност. По његовом мишљењу цивилно друштво је врло битно, јер оно прати резултате.

– Постоји политичка опструкција која је сложена у БиХ а која је присутна када је у питању реформа јавне управе. Оно што је кључно јесте да је реформа јавне управе у интересу грађана као и привреде и економије – додаје Ћузулан.

Директорица Шведске агенције за међународну сарадњу у БиХ Марие Бергстром поручила је да Шведска снажно подржава пут БиХ у ЕУ а да је реформа јавне управе од изузетног значаја, јер грађани желе да добијају боље јавне услуге и да оне буду што ефективније.

Конференција је организирана у оквиру пројекта “Мониторинг реформе јавне управе”, који је финансијски подржан од Шведске међународне агенције за развој и Владе Данске.

(Вијести.ба / ФЕНА)