Канцеларија координатора за реформу јавне управе током прошле године била је фокусирана на припрему и усаглашавање документа Стратешки оквир за реформу јавне управе у БиХ за период до 2022. године, која би у наредна два мјесеца требала бити финализирана и послана Савјету министара БиХ, владама ентитета и Брчко дистрикта БиХ на усвајање.

Координатор за реформу јавне управе Драган Ћузулан изјавио је за Фену да ће се усвајањем овог оквира створити услови за нова улагања донатора у БиХ у реформу јавне управе.

О активностима на изради документа бит ће разговора и на састанку Специјалне групе за реформу јавне управе који је заказан за 30. јануар ове године.

Ћузулан напомиње да је у 2017. години Канцеларија координатора за реформу јавне управе потписала пет уговора за имплементацију реформских пројеката из области Управљање људским потенцијалима, Е-управе и Управног поступка.

Ради се о пројектима: „Унапређење процеса анализе потреба и евалуације ефекта обуке“, „Надоградња и успостављање система  за е-сједнице влада“, „Поједностављење и унапређење запошљавања у државну службу“, „Уговор о купопродаји роба ИТ опрема за пројекат Имплементација заједничких сервиса за е-услуге“ и „Набавка  опреме за пројекат Успостављање и/или јачање капацитета институције/а за контролу прописа и успостављање система редукције административних препрека.

Имплементација ових пројеката помоћи ће реализацији мјера и активности у појединим областима реформе јавне управе које су дефинисане Ревидираним акционим планом 1.

Координатор за рефому јавне управе је казао да су у току поступци јавне набавке за четири нова пројекта. Ради се о пројектима из области Стратешко планирање и координација политика, Институционална комуникација и Управљање људским потенцијалима.

Током прошле године Канцеларија је била посвећена и процесу програмирања ИПА II за период 2018-2020. и у сарадњи с институцијама укљученим у сектор Демократија и управљање припремио секторски плански документ са приједлозима приоритета за наредне три године који ће бити предложени за финансирање из средстава ИПА II.  Приоритети су из области јавних финансија, услуга и стратешког планирања.

Ћузулан истиче да је Канцеларија координатора за реформу јавне управе једина институција на нивоу БиХ која већ другу годину заредом израђује водич – Буџет за грађане. Крајем 2017. године почео је припрему ове публикације и очекује се његово објављивање у првом кварталу ове године.

Канцеларија је у 2017. години такођер била фокусирана и на промоцију и унапређење властите транспарентности на начин да су сви документи обухваћени Стандардима проактивне транспарентности објављивани на службеној страници www.parco.gov.ba (Фена)