Поштовани читаоци и читатељке,

Канцеларија координатора за реформу јавне управе Босне и Херцеговине покренула је пројект “Јавно приватно партнерство”, којем је циљ приближити концепт јавно-приватног партнерства широј стручној јавности.

Пројект је финансиран из средстава Фонда за реформу јавне управе, а један од основних задатака је успостављање функционалног окружења за ЈПП кроз провођење неопходних регулаторних интервенција у складу са европским законодавством, стандардима и најбољим праксама те, гђе је то потребно, подржати успостављање одговарајућих институционалних рјешења.

Босна и Херцеговина нема велико искуство у реализацији пројеката ЈПП. Законски оквир постоји, али обухвата 12 закона. Чињеница је да је овај овако сложен правни оквир условљен и сложеним уставним уређењем БиХ. Да би се постигао напредак у реализацији пројеката ЈПП-а, потребно је заокружити овај правни оквир те ажурирати поједина законодавна рјешења. То је праћено непостојањем плана развоја ове области, а институције немају ни експертских знања које би унаприједиле процес припреме ових сложених пројеката.  Стога, регионални и босанскохерцеговачки експерти, заједно са представницима влада Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ, сада раде на развоју и хармонизацији законодавства у области ЈПП-а, обуци и изградњи капацитета органа управе за провођење пројеката ЈПП-а, те обуци приватног сектора о могућностима за пословање у оквиру концепта ЈПП-а. Поред тога, ту је и едукација шире јавности о предностима које доносе пројекти ЈПП-а.

Према подацима Европског експертског центра за јавно-приватно партнерство (ЕПЕЦ) само у 2015. години у Европи су закључени пројекти јавно-приватног партнерства у вриједности од 15,6 милијарди еура. Но, тек однедавно, политике и праксе ЈПП-а привлаче све већу пажњу институција и пословног сектора у БиХ.

ЈПП се може посматрати као вид проактивнијег приступа у доношењу одлука од јавног значаја.

По дефиницији, јавно-приватно партнерство представља дугорочан партнерски однос између јавног и приватног партнера који подразумијева пружање јавних услуга или задовољење јавног интереса, односно јавне потребе, путем заједничких пројеката.

ЈПП може послужити као ефикасно средство или алат за рјешавање проблема финансијског дефицита код изградње или одржавања неопходне јавне или друштвене инфраструктуре, без излагања државног или општинских буџета додатним оптерећењима. Добро одабране јавне инвестиције, реализоване путем јавно-приватног партнерства, доприносе остварење економског раста и развоја земље.

Јавно-приватно партнерство је рјешење које има више предности. Одговорно и стручно коришћење оваквог рјешења може покренути значајне инвестиционе циклусе. Јавно-приватна партнерства се сматрају и иновативном методом, кориштеном од стране јавног сектора за уговоре са приватним сектором који доноси свој капитал и своје вјештине како би испоручио пројекат на вријеме, у предвиђеном буџетском оквиру.

ЈПП се може користити као модел за модернизацију постојеће инфраструктуре и јавних услуга, али и предузимања нових инвестиција. У појединим случајевима, ЈПП укључује финансирање, нацрт, конструкцију, обнову, експлоатацију и/или одржавање инфраструктурне имовине.

У другим случајевима, пак, оно укључује пружање различитих услуга које традиционално пружају јавне институције.

За разлику од уобичајених приступа у односима јавно-приватно, модел ЈПП-а нуди јединствене приступе којима се одређени низови активности постављају као „пакет-аранжман”, односно један циклус ЈПП-а подразумијева фазу утврђивања потреба, преко формулисања буџета, израде пројекта, покретања иницијативе, распођеле ризика, пођеле профита и управљања процесима па све до остварења више економске вриједности и у пословном сектору и у јавним институцијама и заједницама.

Главни корисници пројекта”Јавно приватно партнерство” су владе Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ. Релевантне институције су именовале имплементацијски тим који је задужен за праћење активности, давање сагласности за све пројектне активности према јавности, те одобравање резултата пројекта.

Имплементацијски тим се састоји од по два члана са три нивоа власти. У име Републике Српске то су Радмила Михић (помоћница министра финансија РС, Ресор за управљање инвестицијама) и Милош Анђић (виши стручни сарадник за пројекте ЈПП-а, Ресор за управљање инвестицијама), у име Федерације БиХ Ведад Незирић (шеф Одсјека за задуживање и координацију средстава за развој, Федерално министарство финансија) и Јасмина Пашић (помоћница федералног министра енергетике, рударства и индустрије, Сектор за правне, финансијске и опће послове), те у име Брчко дистрикта БиХ Славица Живановић (помоћница координатора за привредна и фискална питања при Уреду координатора Брчко дистрикта БиХ у Савјету министара БиХ) и Данијел Глишић (виши стручни сарадник за промоцију инвестиција и подстицај развоја,  Одјел за привредни развој, Влада Брчко дистрикта БиХ).

Партнери у реализацији пројекта “Јавно-приватно партнерство” су: АМАX бмр д.о.о. Сарајево, БИЧАКЧИЋ д.о.о. Сарајево, ПАГЕ д.о.о. Источно Сарајево и НАЦИОНАЛНИ КОНСУЛТАНТ ЗА ЈАВНЕ НАБАВКЕ д.о.о. Софија, Бугарска.

Носилац Конзорција, АМАX бмр д.о.о. има дугогодишње искуство у консалтингу, издаваштву, као и организацији семинара и обука. Бичакчић д.о.о., фирма за пројектовање, инжењеринг и консалтинг, такођер посједује квалитетне референце у области провођења сличних пројеката. Национални консултант за јавне набавке из Софије је једна од водећих фирми у Бугарској у провођењу пројеката које финансира ЕУ, те представља значајан фактор у области јавних набавки у погледу савјетовања и пружања консултантских услуга. Паге д.о.о. је партнер задужен за обезбјеђивање техничких ресурса, као и за управљање административним пословима и особљем.

Више информација о пројекту можете пронаћи на www.javnoprivatnopartnerstvo.ba.