(САРАЈЕВО, 10.05.2017) На завршној конференцији пројекта “Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ“ промовиран је Приручник за запослене у државној служби/управи за борбу против корупције, те су додијељени цертификати за 31 тренера/ицу у овој области.

Пројекат је финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе, а имплементатор је“ЗАММ медиа ЦОНСУЛТИНГ“.

Током протеклих 12 мјесеци, у оквиру пројекта, одржано је 25 појединачних обука из области борбе против корупције за 550 државних службеника и службеница из 148 различитих институција. Проведена је и јавна кампања «Пријавите корупцију» уз подршку јавних сервиса (БХРТ, РТВФБиХ, РТРС) како би се посебно скренула пажња на важност пријављивања сваког коруптивног дјела надлежним органима.

«Ефикасна јавна управа нужна је за провођење реформских политика, а реформа јавне управе и борба против корупције су нераздвојни процеси», истакао је координатор за реформу јавне управе доц. др. Драган Ћузулан истичући да је један од циљева био и промовирање етичких начела државних службеника и службеница како би се заједно борили против ове друштвене појаве. «Уколико искоријенимо ову пошаст у институцијама вратит ћемо повјерење јавности до чега можемо доћи само нултом стопом толеранције на корупцију», закључио је Ћузулан и додао да је захвалан имплементаторима пројекта на добро обављеном послу.

У самом Приручнику објашњени су појмови и облици корупције са методологијом и резултатима истраживања, појмови и појавни облици сукоба интереса, етички кодекс и интегритет, стандарди о транспарентности, израда планова интегритета и извјештавање о њиховој имплементацији, те стратешки и оперативни оквир за координацију, превенцију и борбу против корупције у Босни и Херцеговини.

«Приручник који је један од главних резултата овог пројекта до сада није постојао као стандардизован материјал за едукацију државних службеника за борбу против корупције и надамо се да ће институције пронаћи начин да овај приручник примјене у свом свакодневном раду», истакао је Алмир Маљевић, вођа пројектног тима и један од аутора Приручника.

Осим Приручника, важан дио пројекта била је и комуникацијска кампања као и обуке службеника за односе с јавношћу. «Сигурни смо да ће пројекат како њима тако и осталима помоћи у препознавању коруптивних ђелатности, док је за нас као службеника за односе с јавношћу важна компонента пројекта било инсистирање на проактивном објаваљивању информација», изјавила је помоћница генералног секретара и руководитељица Службе за информирање Савјета министара БиХ Мирјана Мицевска.
Како је истакао представник Министарства правде Републике Српске Младен Максимовић, ријеч је о једном јако корисном и афирмативном пројекту за цијелу Босну и Херцеговину, а колико су институције из РС-а озбиљно схватиле овај пројекат је податак да је од укупно 550 полазника обуке из РС било 230 учесника. «Дао сам и допринос у креирању Приручника и вјерујем да ће имати велику примјену у пракси», поручио је Максимовић.

Приручник можете преузети овдје.