Влада Републике Српске, на редовној 121. сједници одржаној 20.04. 2017. у Бањалуци,  усвојила је , између осталог, Информацију о активностима на припреми Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ.

Задужују се чланови радних група из Републике Српске да током израде Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ заступају став да предметни документ може садржавати само она питања око којих постоји сагласност свих нивоа власти, а да се о неусаглашеним питањима треба прије израде документа прибавити став Владе.

Влада Републике Српске остаје код става да обухват Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ буде дефинисан у складу са Оперативним планом, односно да не укључује цјелокупан јавни сектор, нити кантонални и општински ниво власти.

Стратешки оквир за реформе јавне управе у БиХ треба да дефинише основне стратешке циљеве који су заједнички за све управне нивое власти, а да се специфичности које произилазе из потреба појединих управних нивоа власти реализују кроз доношење појединачних стратегија и акционих планова, који ће се припремити на свим управним нивоима власти.

Влада Републике Српске је става да је управљање и координацију РЈУ потребно повезати са механизмом координације европских интеграција (радна тијела као саставни дио међуинституционалног усаглашавања међу нивоима власти) и јасније одредити улогу и значај ентитетских представника у систему мониторинга и извјештавања.

Задужује се координатор за реформу јавне управе Републике Српске да о ставовима Владе Републике Српске обавијести надлежне институције Републике Српске и Канцеларију коордфинатора за реформу јавне управе у БиХ.