Обуком државних службеника постиже се вишеструка добит за институције, али и за грађане, прије свега побољшан квалитет добијених услуга. Обука није ствар избора, она је пријека потреба, посебно у периодима значајних  промјена и провођења реформи. У домену државне службе начин и реализација стручног усавршавања и образовања је регулисан законским и поџаконским актима. Највећи изазов је дефинисање потребних обука како би се ефикасност службе унаприједила, али и мјерење стварних ефеката које је обука имала на рад државне управе, па се најчешће ове активности повезују са другим активностима управљања људским ресурсима и управљања каријером, попут годишњег оцјењивања државних службеника.

Пројекат “Унапређење процеса анализе потреба и евалуације ефеката обуке” има за циљ унапрјеђење методологије за процјену потреба за обукама, те развој методологије којом би се оцјењивало да ли су те обуке биле корисне, односно да ли су утицале на раније поменуту промјену ефикасности на радном мјесту.

У оквиру пројекта, у току мјесеца априла и маја биће организоване три тематске радионице за руководеће државне службенике на којима ће се презентовати најбоље праксе из Босне и Херцеговине, а које ће служити за предлагање различитих алата који се могу успјешно користити у процесу анализе потреба за обуком и евалуацијом ефеката обуке. На основу резултата тематских радионица биће развијена методологија која ће бити тестирана у четири институције, по једној са сваког нивоа.

Након тестирања методологије, те њене потврде у пракси, биће едуцирани интерни тренери (тренинг тренера) за њену примјену, те ће бити извршена обука државних службеника који се баве питањима управљања људским ресурсима у институцијама Босне и Херцеговине, Републике Српске, Федерације БиХ, као и Брчко Дистрикта.

Пројекат ће се реализовати у сарадњи са Агенцијом за државну службу БиХ, Агенцијом за државну службу ФБиХ, Агенцијом за државну управу Републике Српске и Подођељењем за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ, у периоду 12 мјесеци до 26. јануара 2018. године. Пројекат имплементира конзорциј иБусинесс и НетПро, а финансира се из Фонда за реформу јавне управе у укупној вриједности 369.573 КМ.