У склопу процеса увођења система управљања квалитетом у јавну управу у Босни и Херцеговини, Канцеларија координатора за реформу јавне управе позива институције да аплицирају за подршку при увођењу система управљања квалитетом заснованом на моделу Заједничког оквира за процјену –   Common Assessment Framework (ЦАФ) током 2017.године.

На основу Оперативног плана за увођење управљања квалитетом у институције Босне и Херцеговине за период од 2016. до 2018.године, а у циљу јачања капацитета јавне управе, покренута је иницијатива за имплементацију модела ЦАФ у институцијама Босне и Херцеговине које за то искажу интерес. Такођер, Савјет министара Босне и Херцеговине је својим закључком са сједнице одржане 08.02.2017. године препоручило институцијама БиХ да размотре увођење неког од препоручених  модела за управљање квалитетом, а између осталог и ЦАФ модел. Подсјећамо вас да према категоризацији  принципа за јавну управу које је СИГМА/ОЕЦД  развила за потребе јавних управа земаља регије Западног Балкана и Турске и објавила у новембру 2014 године, кроз област Пружања услуга наглашен је принцип: постојање механизама који осигуравају квалитет јавних услуга.

Институције које се одлуче за овај процес проћи ће кроз три фазе. Током прве фазе се формира радна група, док ће кроз другу фазу иста извршити самопроцјену организације и то у временском интервалу не дужем од три мјесеца, те ће припремити извјештај о самопроцјени. У посљедњој фази, за радну групу и руководство институције се организира семинар о приоритетизацији, након којег се израђује план унапређења институције. Канцеларија координатора за реформу јавне управе би у сарадњи са ЦАФ тренерима из партнерских институција, одабраним институцијама које искажу интерес, пружио обуку и обезбиједио савјетодавну помоћ током цијелог процеса имплементације ЦАФ модела. Наглашавамо да су ЦАФ тренери прошли обуку и цертифицирани су од стране Еуропског института за јавну управу (ЕИПА).

У претходом периоду, Канцеларија координатора је успјешно имплементирала ЦАФ модел, као и пружила обуку и савјетодавну помоћ и Агенцији за државну службу БиХ, Агенцији за статистику БиХ и Агенцији за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, које су такођер успјешно имплементирале наведени модел.

Увођење модела управљања квалитетом институцијама јавне управе треба да осигура унапређење квалитета услуга које институције пружају грађанима и другим корисницима услуга, као и подизање укупног нивоа организационе ефикасности, капацитета и способности организације у свим битним аспектима њеног рада. На овај начин организације јавне управе кроз унапређење властитог рада и перфоманси достижу и стандарде јавне управе, што доприноси остваривању укупних циљева реформе јавне управе

Овај позив за исказивање интереса се односи на:

Институције Босне и Херцеговине – министарства, институције и тијела Савјета министара Босне и Херцеговине

Заинтересиране институције могу се пријавити најкасније до 07.04.2017.године, попуњавањем и слањем обрасца  за исказивање интереса Уреду координатора за реформу јавне управе. Образац апликације можете преузети овдје.

Попуњен  и потписан образац апликације се шаље на: Уред координатора за реформу јавне управе, Вразова 9, 71000 Сарајево, са назнаком ЗА ЦАФ ИМПЛЕМЕНТАЦИЈУ или скенирано на е-маил адресу: kenan.avdagic@parco.gov.ba .

На бази достављених апликација Канцеларија координатора за реформу јавне управе ће у сарадњи са партнерским институцијама које координишу проведбу Оперативног плана и донаторским организацијама и програмима, које подржавају иницијативу на увођењу система управљања квалитетом, извршити селекцију институција којима ће бити пружена подршка у имплементацији ЦАФ алата током 2017.године.

У разматрању апликација, користиће се сљедећи оквирни критерији:

Величина организације,
Опређељење менаџмента за имплементацију ЦАФ модела,
Спремност институције за осигурање потребних ресурса за имплементацију горе наведеног модела
Претходно искуство институције са стандардима и алатима за управљање квалитетом,
Специфичне потребе институција и образложења захтјева за увођење модела управљања квалитететом услуга које инситуција пружа/послова које обавља.

Листа институција којима ће бити пружена подршка при имплементацији ЦАФ модела у 2017. години ће бити објављена на веб страници www.parco.gov.ba. Апликације институција које не буду прихваћене за подршку у 2017.години, имајући у виду ограниченост ресурса и расположивих капацитета, биће кандидоване за разматрање за подршку у наредном циклусу ЦАФ имплементације у 2018. години.

Више информација можете добити на е-маил: kenan.avdagic@parco.gov.ba, као и на линку:

хттп://рју.парцо.гов.ба/управљање-квалитетом/

на којем можете пронаћи документе као што су Смјернице за самопроцјену – ЦАФ 2013, Смјернице за испитивање задовољства корисника јавне управе БиХ, као и друге документе везане за управљање квалитетом.