“Користи управљања квалитетом у јавној управи” тема је регионалне конференције која ће се у организацији Уреда координатора за реформу јавне управе и ГИЗ-а у сарадњи са Регионалном школом за јавну управу која почиње данас у Сарајеву.

Представници институција са државног нивоа јавне управе у БиХ заједно ће разговарати о начинима и производима који би омогућили лакше управљање јавном управом и акценат ставили на њен квалитет.

О овим темама су за Н1 говорили Драган Ћузулан, координатор реформе јавне управе и Горан Паштровић, менаџер пројекта Квалитет јавних услуга.

Како изгледа једна ефикасна и квалитетна јавна управа, питали смо?

“Комплексан је то процес. Тражи учешће свих. То је процес трансформације од садашњег ка жељеном стању, према стандардима које је ЕУ поставила. Успостављање система квалитета – дефинисати праткичне начине успостављања нове организационе културе”, казао је Паштровић.

Он каже да је потребно бити мање мегаломански оријентисан, а то је процес који траје више година и изисукује оптимизам.

А како приближити јавну управу, и када ће њена реформа бити окончана?

“Имамо често питања новинара када ће бити окончана. Ради се о процесу. Земље које су у ЕУ немају завршен тај процес. Јавна управа се увијек реновира. Перцепција о реформи јавне управе мора бити боља, квалитетнија и проширенија. Грађани ће тако осјетити конкретне добити”, каже Ћузулан.

Каже да генерално нису задовољни како се одвијају неки процеси. Сматра да могу ићи брже и боље, а на данашњој конференцији ће се говорити о користима.

“Фокус треба бити на приоритетима, остваривању циљева корак по корак и константном напредовању”, каже.

Он је појаснио да извјештаје Европске комисије треба узети у обзир као мониторних напретка, али и нашу потребу да унаприједимо јавну управу. “Створити добар пословни амбијент, то је контекст. Реформа јавне управе мора бити посматрана као интегрални процес реформи”, казао је Ћузулан.

Паштровић сматра да треба пратити трендове кроз неколико ствари, а за Н1 је казао да је БиХ лидер у регији када су у питању управљања људским ресурсима. БиХ такођер има добре примјере у пракси јавне управе – али и када је ријеч о управљању квалитетом.

“Не траже се мултимилионске инвестиције да би се поправиле ствари. Електронски систем за упис новорођене ђеце кошта до 40.000 еура, а заврши се за 40 минута”, казао је Паштровић.

Ћулузан је казао да се у реформи јавне управе потребно ослободити свих политизација, те да стручност и квалитет морају бити преференције. Превише политизације се одражава и манифестује кроз прекомјеран број запосленмих, и недовољно добар начин управљања институцијама.

“Морат ће бити извршена корекција, ако желимо озбиљан посао у БиХ. То ће бити фокус у наредном периоду. Била је иницијатива о промјену Закона о јавној управи – а добрим консултацијама се може доћи до доброг и квалитетног закона који неће никоме бити проблематичан”, закључио је Ћулузан на Н1. Више погледате овдје.