У Парламентарној скупштини БиХ данас је представљена wеб апликација еКонсултације која омогућава двосмјерну комуникацију између између власти и грађана.

Апликација еКонсултације развијена је у оквиру пројекта који финансира ЕУ „Изградња капацитета институција власти при ангажовању у политичком дијалогу са представницима цивилног друштва у БиХ" (ЦБГИ).

Овим пројектом, како је изјавио министар правде БиХ Јосип Грубеша,  жели се направити још један искорак према ЕУ побољшањем демократичности друштва.Додао је да је на овај начин омогућено грађанима да судјелује у креирању закона, прописа, те да дају приједлоге законодавној и извршној власти.Такођер, како је навео Грубеша, омогућит ће се великом броју бх. грађана који живе ван БиХ и сусрећу се са оваквим законима који су у ЕУ, да кроз своје сугестије и на својим примјерима, дају повратне информације.  

Замјеник шефа Делегације Европске уније у БиХ Рензо Давидди  је казао да апликација отвара могућност да грађани дају своје коментаре, запажања или сугестије у фази док су закони још у процесу израде, те директно утичу на коначну форму неког законског рјешења или прописа.

– У наредним фазама бит ће итекако важно да се овај принцип рада прошири и на друге нивое, ентитетске, кантоналне, па и у коначници на опћинске, јер се највећи дио законских прописа који су најближи грађанима усвајају управо на овим нивоима – истакао је Давидди.

Апликација ће, како је казао  вођа тима ЦБГИ Горан Жеравчић, на транспарентан начин омогућавати увид јавности у све приједлоге који долазе, а такођер и одговоре надлежних министарстава тако да се ниједне консултације не могу окончати без објављивања јавних извјештаја у којима ће на транспаретан начин бити предочене све промједбе и сугестије.  

Циљ је, како су истакли, да се грађанима путем интернета омогући приступ потпуним и правовременим информацијама о процесима доношења одређених правних аката, као и осигура поуздан комуникацијски канал којим би могли учествовати у јавној политици, пише Фена, а преноси Ослобођење.