Федерална влада донијела је Одлуку да из овогодишњег буджета ФБиХ за Фонд за реформу јавне управе издвоји 170.000 КМ.

Средства су намијењена за реализацију пројеката од заједничког интереса за све нивое власти у Босни и Херцеговини, према проритетима које на усуглашен приједлог надзорних тимова за проведбу Ревидираног акцијског плана 1 и Стратегије реформе јавне управе БиХ утврди Управни одбор Фонда за реформу јавне управе.

Влада ФБиХ је јучер, такођер, упозната с Годишњим извјештајем о напретку (Праћење провођења Ревидираног акцијског плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ за 2015. годину, уз утврђене приоритете за наредни период по појединим реформским областима.

Ресорни федерални органи и службе обавезане су за активно учествују у дефинирању циљева и активности у пројектним задацима, како би било осигурано да се пројектима који се финансирају из Фонда за реформу јавне управе БиХ реализирају најприоритетније потребе за консултантском и техничком подршком.

Надлежна федерална тијела дужна су да о реализираним пројектима који су финанцирани из Фонда за реформу јавне управе БиХ информирају Владу Федерације БиХ, с нагласком на постигнуте учинке.Федерални министри задужени су да осигурају одрживост завршених пројеката финансираних из Фонда за реформу јавне управе и ИПА фонда тако што ће провести документе развијене у склопу пројеката, нарочито Програм управног одлучивања, Оквир интероперабилности, Мапу пута за увођење програмског буџетирања, Оквир компетенција, комуникацијске стратегије и планове, те осигурају примјену инструмената процјене утицаја прописа и других инструмената развијених у склопу пројеката.

У сврху одрживости реформе потребно је испоштовати препоруке ревизије учинка о теми “Резултати реформе јавне управе” коју је провео Уред за ревизију институција БиХ, а које се односе на институције БиХ, ентитетске и институције Брчко Дистрикта БиХ надлежне за провођење реформских активности.

Задужени су представници структура за реформу јавне управе. који су именовани у име Владе ФБиХ да дају пуни допринос у активностима припреме новог стратегијског оквира за реформу јавне управе сукладно одлукама Савјета министара БиХ, влада ентитета и Брчко Дистрикта БиХ, како би били осигурани квалитетан наставак реформе јавне управе и приближавање управе у БиХ захтјевима процеса приступања Европској унији и њеним стандардима и праксама.

Влада ФБиХ тражи од Канцеларије координатора за реформу јавне управе БиХ да осигура координацију донатора који, поред донатора Фонда за реформе јавне управе у БиХ, судјелују у реализацији пројеката.

Федерална влада данас је упозната с Годишњим финансијским извјештајем фонда за реформу јавне управе за 2015. годину и, с тим у вези, задужила федералне министре, руководиоце ресорних федералних органа и служби, као и координатора за реформу јавне управе у ФБиХ да, у поступку кандидовања, реализације праћења извршења и обезбјеђења одрживости пројеката финанцираних средствима Фонда осигурају досљедну примјену закључака Владе ФБиХ од 9.7.2015. године.

Влада је размотрила информацију о реализованим активностима у правцу развоја новог Стратешког оквира за реформу јавне управе у БиХ за период од 2016. до 2020. године.