Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан и представник конзорција фирми НЕТ-ПРО д.о.о. Брчко и ЕКСА д.о.о. Сарајево Златан Мулабеговић потписали су у понедјељак у Сарајеву уговор о имплементацији пројекта "Обука запослених који обављају послове државне управе за примјену информационих технологија и рад на рачунару“.

Пројектом „Обука запослених који обављају послове државне управе за примјену информационих технологија и рад на рачунару“ ће бити пружене услуге обука за 1780 запослених у органима државне службе/управе, као и  запосленика у јединицама локалне самоуправе који обављају послове из надлежности органа управе (матичне евиденције, област социјалне заштите, област борачко инвалидске заштите) за примјену и информационих технологија и кориштење рачунара по стандардизираном програму обуке и верификације стечених знања, који осигурава стицање  цертификата за информатичку писменост који је признат на европском, односно међународном нивоу. Од наведеног броја особа које ће проћи обуку, 380  државних службеника/запослених ће бити обучено са нивоа институција БиХ, по 600 државних службеника/запослених са нивоа ентитета, те 200 са нивоа Брчко дистрикта БиХ.

Координатор за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан је казао да су раније имали сличан пројект који је завршен, а обухватао је 2.400 државних службеника.

– Овим уговором данас отварамо другу фазу тог пројекта. Она обухвата 1.780 запослених у органима државне управе на свим нивоима – навео је Ћузулан.

Истакнуо је да је неопходан континуиран рад на ИТ описмењавању службеника, те да да су то активности које произилазе и из Стратегије те из ревидираних акционих планова.

Стратегијом реформе јавне управе у Босни и Херцеговини (2006‐2014) препозната је потреба, а кроз њену операционализацију путем Ревидираног  акционог плана 1 дате су конкретније мјере за организовање обука у области примјене информационих технологија, те стандардизовања нивоа знања у тој области у јавној управи. Такођер, Споразумом о стабилизацији и придруживању са Еуропском унијом, Босна и Херцеговина се обавезала да ће у складу са захтјевима Еуропског партнерства, између осталог,  јачати институционалне капацитете и проводити сталне обуке.

– Оно чему тежимо јесте стандардизација информатичке оспособљености службеника, с обзиром  на то да још немамо дефиниране стандарде у БиХ, у складу са стандардима који постоје у развијеним земљама гдје се информатичка писменост мјери бројем цертификованих особа – навео је Ћузулан.

По његовим ријечима, вриједност пројекта је 721.041,75 KM, с ПДВ-ом.

Представник конзорција фирми НЕТ-ПРО д.о.о. Брчко и ЕКСА д.о.о. Сарајево Златан Мулабеговић је оцијенио да је ово добар вид стандардизације знања из информатичке области запослених у државној управи. Казао је да очекују јако успјешну имплементацију пројекта.