Чланови Управног обора Фонда за реформу јавне управе на сједници одржаној 12.02.2016. у Брчком дали су сагласнот за приједлоге одлука о додјели уговоа за два пројекта из области Институционална комуникација: „ Обука службеника за информирање/односе с јавношћу-фаза ИИ“ и „Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ“.

Пројекат „Обука службеника за информисање/односе с јавношћу – фаза ИИ” наставак је прве фазе истоименог пројекта, који је проведен током 2010. године. У првој фази реализиране су обуке службеника задужених за односе са јавношћу и ојачана је сарадња међу њима и размјена искустава, између осталог, и кроз организацију ПР Нетwорк конференције на којој је 70 ПР службеника из јавне управе, као и представника невладиног сектора размијенило знања и искуства са предавачима који имају дугогодишње искуство у овој области. Сврха пројекта је осигурати даљи развој људских потенцијала у овој области и проширити експертизу и компетенције службеника за односе са јавношћу у органима управе у БиХ, кроз обуку из додатних области значајних за њихов рад. Уред очекује да ће кроз пројекат бити припремљена анализа, односно пресјек стањао обукама које су стручњаци у овој области до сада имали, те на основу те анализе идентифицирана подручја у којима су ПР службеницима потребна додатна знања и вјештине. На основу анализе, биће потребно развити програм и одржати додатне обуке, а Уред очекује да ће оне укључивати савремене трендове у области комуникација. Један од циљева је и организација новог ПР Нетwорк-а, која би представљала наставак умрежавања службеника за односе са јавношћу, с циљем дијељења знања и искуства, те јачања сарадње ПР професионалаца.

Стратегијом реформе јавне управе и Ревидираним акционим планом 1 за њену проведбу, а кроз области Управљање људским потенцијалима и Институционална комуникација дефинисано је неколико мјера које се односе на проблематику борбе против корупције. Пројекат „Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ“ допринијет ће  изградњи професионалне и етичне државне службе на свим нивоима власти у БиХ кроз повећање транспарентности у раду управе, јачање интегритета и подизање свијести о проблему корупције у раду јавних служби.     

Намјера је да се кроз пројекат, који се састоји од три компоненте,  анализира проблем којег ствара корупција у раду јавних служби, промовишу етичка начела и принципи добре управе и државне службе, те да се осигура припрема и реализација програма обуке везаних за борбу против корупције који су усмјерени на јачање капацитета државних службеника и развој ефикасних средстава за суочавање са овим проблемом. Намјенски дизајниран програм обуке треба помоћи запосленима, како онима који већ раде у органима управе тако и онима који се запошљавају по први пут у државној служби, да се упознају са превентивним дјеловањем код случајева појаве корупције и сукоба интереса, као и релевантним прописима и другим документима који се односе на ову област. Едукација треба допринијети личном развоју сваког појединачног запосленог, али и развоју и јачању институционалног интегритета државне службе/управе у БиХ у цјелости. Предвиђена је обука за око 850 полазника са нивоа БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ (пројекат је заједнички за ова четири нивоа) те специфична обука за око 30 службеника – тренера.  

Такођер, планирана је и промотивна антикорупцијска кампања.  Осим испуњавања мјера из Стратегије РЈУ и Ревидираног Акционог Плана 1, реализација пројекта „Изградња капацитета за борбу против корупције у структурама државне службе у БиХ“ треба допринијети и испуњавању општих, као и посебних категорија циљева утврђених у Стратегији за борбу против корупције 2015-2019. Чланови УО ФРЈУ усвојили су и Извјештај Фонда за реформу јавне управе за 2015. годину,  као Процедуре управљања финансијама Фонда за реформу јавне управе.