Уред координатора за реформу јавне управе (ПАРЦО) и ОЕЦД/СИГМА у сарадњи са Делегацијом Европске уније у Босни и Херцеговини организирају  састанак „Изазови реформе јавне управе у БиХ“, који ће бити одржан 3. фебруара у 13 сати, у Цоуртyард Марриот хотелу у Сарајеву.

ОЕЦД/СИГМА је крајем 2015. објавила извјештаје о мјерењу почетног стања у земљама проширења. Извјештаји садрже анализе функционирања јавне администрације у односу на Принципе јавне управе у седам земаља обухваћених процесом проширења, међу којима је и Босна и Херцеговина. У овим је документима дат преглед тренутног стања за више од 100 индикатора, те препоруке СИГМА  за даљу реформу јавне управе. Извјештај СИГМА за БиХ можете преузети овдjе.

Састанак, на којем ће бити презентиран Извјештај о мјерењу почетног стања у јавној управи Босне и Херцеговине из 2015, је прилика да представници институција који су активно укључени у процес реформе јавне управе у БиХ, као и дужносници и службеници који су дали допринос у припреми извјештаја дају СИГМА-и повратне информације о документу. Истовремено, на овом ће скупу бити презентирани и планови за овогодишњу процјену стања коју ће СИГМА, уз подршку ПАРЦО, провести у подручјима државне службе и управљања јавним финансијама.

Уред координатора уз подршку СИГМА крајем 2015. године своје је напоре концентрирао на проведбу припремних активности за развој новог стратешког оквира за реформу јавне управе. Као резултат ове сарадње развијен је Оперативни план за припрему новог оквира.

Закључци састанка биће презентирани Специјалној групи за РЈУ (ПАР Специал Гроуп), која ће бити покретачка снага дискусије између Европске комисије и Босне и Херцеговине о приоритетима у подручју реформе јавне управе. ПАР специјална група формирана је у децембру 2015, на заједничком састанку Вијећа за стабилизацију и придруживање. Први састанак ове групе планиран је за март/април2016. године.  

Изјаве за новинаре предвиђене су у периоду од 12.30 – 13:00.