Шеф Кооперације у Делегацији Европске уније (ЕУ) у Босни и Херцеговини Мелвин Асин казао је да је ЕУ развила високе стандарде када је у питању управљање људским потенцијалима те да БиХ "има дуг пут пред собом када је ово подручје у питању". То је изјавио поводом конференције којом се означава крај пројекта "Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби (ЕУХРМ)", а одржава се данас у Сарајеву.

Асин је напоменуо да је из претходних искустава приступања земаља ЕУ познато колико је ово питање значајно те да ЕУ стога жели видјети исти ниво стандарда од земаља које желе да се придруже.Истакао је да је пројект добра основа за побољшање комплетне јавне управе и државне службе те запошљавања државних службеника на основу њихових професионалних способности.

Такођер, додао је, пројект ће допринијети класификацији послова унутар јавне управе, што ће помоћи властима да у будућности запошљавају државне службенике на јасан и транспарентан начин. Осим тога, пројект даје и јасан оквир на који ће се одређивати плаће државних службеника.   

Државни координатор Канцеларије за реформу јавне управе у БиХ Драган Ћузулан информирао је да је у овом пројекту учествовало око 700 државних службеника те да су обучена 24 тренера која би требала даље преносити знања стечена током пројекта.Истакао је да би пројект требао унаприједити не само реформу јавне управе, већ и квалитет државних службеника када су у питању конкурсне процедуре и начин категоризације службеника.

– Такођер би требао унаприједити израду нових правилника о радним мјестима, као и креирање кадровске политике сваке институције према процијењеним потребама – додао је.Закључио је да се ради о битном сегменту без којег нема привредног развоја, нити квалитетније и транспарентније јавне управе. 

Пројект "Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби" који је почео 2014. године, финансирала је ЕУ из средстава Инструмента за претприступну помоћ (ИПА 2011) у износу од 1.769.000 еура.

(Вијести.ба / ФЕНА)