У Сарајеву је данас одржана конференција „Управљање квалитетом – инструмент за бољу јавну управу“ коју су организовали Канцеларија координатора за реформу јавне управе и Њемачко друштво за међународну сарадњу (ГИЗ) у сарадњи са Европским институтом за јавну управу (ЕИПА).

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић изјавио је да је реформа јавне управе један од кључних критеријума у процесу европских интеграција те да се „БиХ годинама сусреће са изазовом да уреди властито друштво како би вратила повјерење грађана у рад јавне управе, а поштујући начела једнакости, праведности, солидарности, законитости, економичности и ефикасности.

"Увођење система управљања квалитетом неће ријешити све наше проблеме у јавној управи, али ће подићи степен одговорности, а услов томе је и промјена свијести о услугама управе и оријентација према корисницима", казао је Шаровић и додао да је Савјет министара БиХ подржао активности које води Канцеларија координатора у овом процесу.

Координатор за реформу јавне управе БиХ Драган Ћузулан казао је да модернизација јавне управе која се проводи у БиХ захтијева и увођење система управљања квалитетом у јавном сектору, те да је Канцеларији координатора дата улога да промовише употребу инструмената управљања цјеловитим квалитетом, развије потребне обуке, нуди потребне информације и функционише као централна тачка ове иницијативе.

"Управљање цјеловитим квалитетом представља модеран приступ праћењу и унапређењу успјешности организација", казао је Ћузулан.

Програм менаџер Програма јачања јавних институција у БиХ Рајнхард Луке истакао је да је конференција организована у циљу подизања свијести о значају увођења управљања квалитетом као покретачке снаге за унапређење јавне услуге.

"Увођење система за управљање квалитетом у јавне институције има за циљ унапређење ефикасности, ефективности и квалитета услуга грађанима и другим актерима", изјавио је Луке и додао да Програм јачања јавних институција проводи који Њемачко друштво за међународну сарадњу проводи у име њемачке Владе, заједно са Канцеларијом координатора, доприноси даљем економском и социјалном развоју и промовише процес интеграције БиХ у ЕУ подржавајући успјешну проведбу Стретегије реформе јавне управе.

На конференцији је потписан и Меморандум о разумијевања за успостављање сарадње у области управљања квалитетом између Уреда координатора, Института за стандардизацију БиХ и ГИЗ-а.

О управљања квалитетом у јавном сектору кроз Заједнички оквир за процјену (ЦАФ Модел) говорили су Patrick Steas i Nick Thijs из Европског института за јавну управу, Горан Паштровић, менаџер Програма РеСПА  говорио је о улози Регионалне школе за јавну управу (РеСПа) у управљању квалитетом, а секторска менаџерица Управне јединице Кршко Нина Хаџимулић презентирала је активности на управљању квалитетом у Управној јединици Кршко. 

Поред Александра Каришика, шефа Оперативне јединице у Канцеларији координатора који је говорио о активностима Канцеларије у овом процесу са учесницима конференције своја искуства подијелио је и Бојан Голић из Агенције за државну службу БиХ, а о стандарду ИСО 9001 говорио је Александар Цинцар, директор Института за стандардизацију БиХ.

Конференција је организирана за институције на нивоу БиХ те остале партнере Канцеларије координатора у процесу реформе јавне управе.