Скупштина Брчко дистрикта требало би најкасније до краја године да усвоји нацрте четири законска акта, чијом примјеном ће бити створени предуслови за размјену података о пореским обвезницима између пореских органа у БиХ и брчанске Пореске управе, потврдила је савјетник директора Дирекције за финансије Славица Вујић.

Ријеч је о нацртима закона о фискалним системима, закона о рачуноводству и ревизији, закона о девизном пословању, те закона о допунама Закона о платним транскацијама.

Вујићева каже да је било неопходно почети процедуру доношења ова четири закона с обзиром да је Брчко дистрикт заостајао у односу на ентитете и да је на неки начин био изван система.

"Прво се појавила потреба за доношењем закона о фискалним системима због обавезе евидентирања сваког појединачног промета преко фискалног уређаја, односно касе, без обзира на начин плаћања", рекла је Вујићева новинарима.

Она је објаснила да је нови закон о рачуноводству и ревизији неминован, јер примјена старог није давала никакве резултате, након што су ентитети 2010. године донијели нове законе који су храмонизовани и "снажно подржавају примјену међународних стандарда".

Као разлог за доношење Закона о девизном пословању, Вујићева је навела да је ова област у Брчко дистрикту "потпуно ван контроле".

"Закон о допунама Закона о платним транскацијама неопходно је донијети како би могло да се регулише обавеза држања новчаних средстава на рачунима код банака предузећима и предузетницима који обављају регистровану дјелатност у Брчко дистрикту", рекла је Вујићева. (Извор:ИнфоБрчко.цом)