Конференција о транспарентности у јавној управи у БиХ бит ће одржана у понедјељак, 28.09.2015. са почетком у 10:15 сати у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, сала 1/И спрат, Трг БиХ 1, Сарајево, а поводом обиљежавања Међународног дана слободе приступа информацијама.

Конференцију организују чланови међуинституционалне радне групе за комуникације и управљање знањем (представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Дирекције за европске интеграције, Агенције за статистику БиХ и Агенције за развој високог образовања и осигурање квалитете БиХ), те Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) i Transparency International BiH.

Група дјелује у оквиру Програма јачања јавних институција у БиХ – фаза II, који по налогу њемачке Владе у БиХ имплементира ГИЗ.

Циљ конференције је презентација документа којим се дефинишу стандарди за проактивно објављивање информација од јавног значаја на wеб страницама институција. На изради поменутог документа радили су чланови групе заједно са организацијама цивилног друштва Transparency International BiH, Центар за друштвена истраживања Аналитика и Центар за истраживачко новинарство. Придружени чланови групе су представници Генералног секретаријата, тачније Службе за информисање Савјета министара БиХ и Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.

У оквиру конференције Transparency International BiH организује панел дискусију симболичног назива "Знаш ли да имаш право да знаш?", која има за циљ створити услове за расправу на тему законски оквир у области слободе приступа  информацијама у БиХ и домети у његовој имплементацији, те направити паралелу са тренутним могућностима које нуди ОГП платформа ка осигурању слободног приступа информацијама. Организација панела финансијски је подржана од Фонда отворено друштво БиХ у оквиру пројекта "Подршка  креирању  Националног акционог плана БиХ у оквиру Партнерства за отворену власт",  којим се жели унаприједити сарадња организација цивилног друштва и владиних институција кроз процес обликовања реалистичног акционог плана, те мобилизирати и оснажити организације цивилног друштва с циљем континуираног промовисања принципа и стандарда ОГП платформе.

Иницијатива за организацију ове конференције се заснива на опредјељењу власти у БиХ да проведу  реформе, као што су реформа јавне управе и борба против корупције, али и међународним иницијативама, попут Партнерства за отворену власт (Open Government Partnership ОГП) и преузимању обавеза које из тога произилазе.

Инфографика

Политика проактивне транспарентности у јавној управи у БиХ

Стандарди проактивне транспарентности у јавној управи

Летак

Промотивни видео