Радионица о теми Анализа и побољшање пројекта „Јавно Приватног Партнерства“ (ЈПП)  одржана је 23. априла ове године у хотелу Бристол у Сарајеву.

Пројекат Јавно приватно партнерство припремљен је у оквиру надзорног тима Јавне финансије.

Поред чланова овог надзорног тима, радионица је организирана и за представнике: Министарства финансија и трезора БиХ, Министарства финансија РСа, Федералног министарство финансија, Дирекције за финансије БД, Министарства вањске трговине, ДЕИ, Комисије за концесије БиХ, ФБиХ, РСа и Комисије за ЈПП БД.  На радионици је говорио кључни експерт из ове области Фалко Селлнер.

Селлнер је представио резултате анализе тендера ЈПП пројекта који је поништен, а базиране на анкети коју је Уред координатора за реформу јавне управе спровео као и на истраживању међународног тржишта за ЈПП.  Представљени су и конкретни приједлози за побољшање новог ЈПП пројекта.

Презентацију о теми Транспонирања ЕУ режима јавних набавки релевантних за ЈПП у БиХ (компетитивни дијалог, иновативно партнерство) је одржала Ева Радева, кључна експертица ЕУ пројекта Јачање система управљања јавним набавкама.

О искуствима на припреми пројеката јавно-приватног партнерства у Републици Српског говорила је Радмила Михић, помоћница министра у Министарству финансија РС.

Закључци са радионице:

– Пројекат „Јавно приватно партнерство“ има пуну подршку свих кључних актера

– Потребно измјенити пројектни задатак и тендерску документацију у смислу релаксирања услова за експерте

– У наредној тендерској процедури као критерији за додјелу уговора треба узети економски најповољнију понуду

– Потребно је укупан буџет пројекта повећати

– У циљу едукације кључних корисника неопходно је организовати два студијска путовања у земље с учинковитим ЈПП режимом и успјешном  проведбом ЈПП- Највећу пажњу у пројекту треба усмјерити на активности који се односи на обуку релевантних институција за ЈПП и спремност пословне заједнице за ЈПП и промоција ЈПП

– Пројекат “Јачање система јавних набавки у БиХ“, који се финансира из ИПА 2012, ће бити на располагању Уреда координатора да помогне код примјене принципа економски најповољније понуде приликом јавне набавке за пројекат.

Радионици су, између осталих, присуствовали представници Министарства финансија РС, Комисије за концесије БиХ, Комисије за концесије ФБиХ, УСАИД-Сида ГОЛД Пројецт Босниа анд Херзеговина, ЈП Електропривреде БиХ и Уреда координатора Брчко дистрикта БиХ те Јасмина Попин, савјетница Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ).

Радионица је организирана уз подршку ГИЗ-а, а кроз имплементацију Програма јачања јавних институција.