Неџиб Делић, који по овлаштењу Савјета министара БиХ обавља послове координатора за реформу јавне управе у БиХ сусрео се данас у Сарајеву са Јаном Пшеницом, амбасадором Словачке Републике у БиХ.

Тема разговора било је учешће представника из БиХ на конференцији „V4 good governement forum" 03. и 04. јуна ове године у Братислави коју организира Вишеградска група с циљем размјене искустава земаља Вишеградске четворке са земљама западног Балкана и Источног партнерства у области реформе јавне управе и доброг управљања друштвом.

Вишеградска четворка  је удружење четири средњоевропске државе: Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке Републике.  

Делић је истакао да ће конференција у Братислави бити прилика за размјену искустава у реформи јавне управе, нарочито због чињенице да Уред координатора за РЈУ са својим партнерима на ентитетским нивоима и нивоу Брчко дистрикта БиХ припрема нови приступ реформи јавне управе у складу са Изјавом Предсједништва БиХ о опредјељености политичких лидера за предузимање неопходних реформи у оквиру процеса приступања БиХ Европској унији коју су потписали лидери свих политичких странака заступљених у Парламентарној скупштини БиХ.

 „До сада смо били више фокусирани на унапређење управних процедура и едукацији државних службеника, а након  новог фокуса Европске уније у области реформе јавне управе, што је јасно констатирано и у Стратегији проширења, ми морамо размишљати на начин како јавну управу учинимо ефикаснијом али и рационалнијом. Управа мора радити у најбољем интересу грађана. Они то очекују. Наш план је да у наредних неколико мјесеци владама у БиХ понудимо нови правац реформе“, истакао је Делић.  

Словачки амбасадор у БиХ казао је да ће искуства земља чланица Вишеградске групе бити од користи БиХ како наша земља не би поновила грешке које је имала Словачка у процесу европских интеграција.

На састанку је разговарано и о могућностима финансијске подршке Вишеградске групе за проведбу пројеката из области реформе јавне управе.  Вишеградска четврка је формирала и Вишеградски фонд са сједиштем у Братислави, у циљу да олакша и промовише развој ближу сарадњу између грађана и институција у региону, као и између В4 региона и других земаља, посебно на западном Балкану и земљама Источног партнерства. Такођер, група је основала и Вишеград +Програм створен за администрацију и финансирање пројеката који доприносе процесу демократизације и трансформације у изабраним земљама и регионима, нарочито у земљама источне Европе које нису чланице ЕУ, земљама јужног Кавказа и земљама Западног Балкана. Делић и Пшеница најавили су да ће и у будућности наставити сарадњу у области реформе јавне управе.