У организацији Удружења за подузетништво и посао ЛиНК Мостар у просторијама Интера Технолошког Парка Мостар одржан је састанак на тему ''Убрзање процеса реформи регистрације привредних субјеката у судовима ФБиХ''.

На састанку су презентирани резултати из праксе и примјери који отежавају рад привредника и у интерактивној комуникацији отворено је још неколико важних питања која оптерећују привреду. Испред Удружења ЛиНК говорио је предсједник Томислав Мајић, о самом пројекту Алиса Гекић, те о регистрацији бизниса и примјерима испред Интере Технолошког парка Мостар Горан Додиг и Мелиха Гекић Лерић, као и сами судионици у пленарној расправи.

Лично искуство из својих проблема у процесу регистрације изнио је и Алмир Додиковић који је као млади привредник са пријатељем отворио информатичку фирму и запослио још два студента, а његова регистрација је трајала скоро 60 дана и коштала је скоро 3.000 КМ.

– Саму регистрацију не треба само гледати кроз дужину трајања него и финансијске трошкове, од нотарских обрада до ходања од шалтера до шалтера. Од свега ипак највише се троши времена и то баш на администрацију, казао је млади привредник.

Предсједник Удружења ЛиНК Томислав Мајић модерирао је састанак и говорио о проблемима с којим се сусрећу привредници и рјешењима, као и самим институцијама на које се односе саме препоруке за побољшање предузетништва у ХНК и ФБиХ али и цијелој БиХ.

– Према тренутачним податцима, Република Српска је убрзала процес регистрације новог предузећа и значајно смањила трошкове прве регистрације. У РС-у се предузеће може регистрирати за пет дана, уз трошак од до двјесто КМ, док је у нас у ФБиХ и даље тај процес доста дужи. Недостатке видимо и у неким члановима новог Приједлога Закона о привредним друштвима ФБиХ који је прошао Заступнички дом Парламента ФБиХ али не и Дом народа, истакнуо је Мајић.

Даље је говорио о недовољној бризи Федералног министарства енергетике, рударства и индустрије које је надлежно за мала и средња предузећа и њиховој небризи, јер се искључиво баве великим јавним предузећима, како што су електропривреде и рудници. Истакнуо је потребу већег уважавања Федералног министарства предузетништва и обрта, као и струковних комора и невладиних организација.

Састанак је организиран као дио активности ПРОГРАМА ОДРЖИВОСТИ ЦИВИЛНОГ ДРУШТВА У БИХ (ЦССП), односно друге компоненте која се односи на кампању јавног заговарања: Бољим пословним окружењем до више радних мјеста. ЦССП програм финанцира УСАИД и Велепосланства Велике Британије у БиХ, а суорганизатор састанка је Интера Технолошки парк Мостар.