У склопу напора које чини у процесу приближавања Европској унији и Босна и Херцеговина се обавезала да ће имплементирати систем електронских јавних набавки који се заснива на примјени електронских средстава комуникације у поступцима јавних набавки и увођењу електронских алата у различтим фазама процеса јавне набавке.

Подршку у овом процесу пружа Влада савезне републике Њемачке путем уреда ГИЗ-а у Босни и Херцеговини.Агенција за јавне набавке БиХ је до сада остварила значајне искораке на пољу увођења система електронских јавних набавки.

Први кораци учињени су још 2009. године, увођењем електронског сервиса путем којег уговорни органи припремају и достављају извјештаје о додјели уговора у поступцима јавних набавки. У сљедећем кораку уведен је информацијски систем за електронску објаву обавјештења у поступцима јавних набавки који су обавезни да користе сви уговорни органи у БиХ у поступцима јавних набавки које проводе, што је од септембра 2013. године једини могући начин објаве.

Затим је уведен и Регистар уговорних органа и понуђача – информациони сервис који на једном мјесту садржава податке о уговорним органима и понуђачима и омогућује једноставну претрагу свих података уписаних у ову базу. Босна и Херцеговина се може похвалити и истаћи да је прва у регији која је покренула овај електронски сервис саопштила је стручни савјетник за легислативу госпођа Анита Кнезовић из филијале Агенције у Мостару, која је додала да су поменути сервиси доступни за кориштење без накнаде путем интернет странице Агенције www.јавненабавке.ба.

Процес увођења електронских сервиса за унапријеђење поступака јавних набавки како је истакла госпођа Ђинита Фочо, директор Агенције за Јавне набавке БиХ наставља се развојем сљедећих елемената система: „У сарадњи са уредом ГИЗ-а, Агенција за јавне набавке БиХ је покренула и развој информационих система за е-Аукцију и е-Тендеринг. Сиетем е-Аукције подразумијева да понуђачи након подношења и оцјене пристиглих понуда, могу учествовати у процесу даљњег такмичења у смислу снижавања цијена првобитно посланих понуда. Систем е-Тендеринга ће осигурати постављање тендерске документације на портал јавних набавки, те постављање питања од стране понуђача и давања одговора од стране уговорних органа, а везано за ту тендерску документацију. Планирано је да ће потпуно развијени, тестирани и имплементирани информациони системи бити доступни током наредне године. Предност кориштења ових сервиса је да се процес праћења и објаве поступака јавних набавки умногоме убрзава уз значајну транспарентност у провођењу поступака јавних набавки“.

Захваљујући електронским сервисима свим учесницима ће знатно бити олакшано учешће у процесу јавних набавки додала је госпођа Фочо која је искористила прилику и да позове све привредне субјекте из БиХ да се пријаве у споменути регистар (регистар.ајн.гов.ба) и на тај начин бесплатно представе своје робе и услуге путем интернета.

Такођер, директорица је нагласила да су привредницима, понуђачима роба и услуга у процесима јавних набавки, од стране Агенције на располагању потпуно бесплатне информације, савјети уз једноставан приступ и однос који се темељи на одговорности према домаћим привредницима. (Извор: www.бусинесс-магазин.ба)