Приручник за примјену Закона о заштити особа које пријављују корупцију у институцијама Босне и Херцеговине представљен је данас у Сарајеву, а намијењен је узбуњивачима који прије самог чина пријаве корупције требају бити упознати о својим правима и обавезама.

Бојан Бајић, координатор Иницијативе за заштиту узбуњивача у БиХ подсјетио је да је 1. јануара на снагу ступио Закон о заштити узбуњивача у БиХ који је једногласно усвојен од оба дома Парламентарне скупштине БиХ, а односи се на особе које у бх. институцијама пријављују корупцију.

"Ово је први европски закон који уводи инструменте предсудске заштите и по том сегменту је БиХ сада лидер у Европи. Будући да је област нова израдили смо приручник за кориштење тог закона и институције су дужне да до 31. марта донесу интерне проведбене акте за закон", казао је Бајић.

Закон доноси новине као што су увођење редослиједа пријављивања корупције. Запосленик треба прво интерно пријавити корупцију, потом екстерно надлежним институцијама, а тек у трећем кораку може се јавно објавити, зато се инсистира на упознавању запосленика о закону да не би пореметили редослијед пријављивања јер закон предвиђа и да они који злоупотребљавају закон буду санкционирани.

”Државни Закон штити искључиво запосленике државних институција, чиме је 'покривен' само мали број потенцијалних узбуњивача широм БиХ, али представља добру основу да ентитети донесу властите законе усклађене с државним законом чиме би се постигла хармонизација и уједначена заштита свих запосленика и других пријавитеља корупције на свим нивоима, обухватајући јавни и приватни сектор”, рекао је Бајић.

Закон предвиђа изрицање новчане казне руководиоцу институције од 10.000 до 20.000 КМ, у случају да он у року од 90 дана од дана ступања Закона на снагу не донесе наведене интерне акте.

Приручник можете преузети овде.