Прва фаза пројекта &qуот;Успостављање БХ портала”, који имплементира Уред координатора за реформу јавне управе, а у сарадњи са Одсјеком за одржавање и развој система електронског пословања и е-владу Генералног секретаријата Вијећа министара БиХ, презентирана је данас у Сарајеву.Преко портала ће електронске информације бити доступне по концепту „све на једном мјесту“. 

На овај начин грађани и пословни субјекти, по први пут у БиХ, ће на једном мјесту имати информације о услугама које пружају државне институције. Кроз пројекат је идентификовано 227 таквих услуга.  

“Грађани ће на једном мјесту имати јасан увид у то које све услуге државне институције пружају грађанима и пословним субјектима. Прва фаза предвидјела је само информацију о услугама које пружају државне институције и преузимање обрасца, а у наредној фази предвиђено је подизање електронске услуге на већи ниво. Међутим, она ће зависити од реализације пројеката као што су заједнички е-сервиси и  јавни регистри али и од усвајања појединих законских и подзаконских рјешења“, изјавила је медијима Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе и додала да ћемо „спајањем ових свих пројеката и вођењем координације моћи до краја 2014. имати и прву услугу електронским путем код државних институција“.

“Грађани ће моћи да провјере који ниво услуге могу да остваре код државних органа, како доћи до те услуге, која све документа морају да поднесу да би се та услуга остварила.  Затим, могу да преузму електронски образац за подношење захтјева, док ће у наредној фази моћи и електронским путем да поднесу захтјев и изврше плаћање услуге и добију своју услугу испоручену на кућну адресу“, казала је Боровац и нагласила да је ово основ за даљи рад и успоставу електронске управе у комуникацији грађана са јавном управом у БиХ.

“Цијенимо да ће ови пројекти допринијети већем задовољству и корисника, како грађана тако и пословних субјеката, и да ћемо се на тај начин приближити стандардима које имају европске земље када је у питању пружање услуга грађанима и пословним субјектима путем електронске комуникације.  Такођер, ово ће утицати и на већу функционалност органа управе БиХ“, казала је државна координаторица.

Обраћајући се представницима државних институција који су присуствовали презентацији прве фазе Боровац је истакла да без сарадње институција у овом послу неће бити омогућено функционисање оваквог портала јер је предвиђено да институције преузму обавезу ажурирања информација.

У Републици Српској успостављен је сличан портал, а у наредном периоду очекује се успостава портала у Федерацији БиХ и Дистрикту Брчком.  

Иначе, успостављање БХ портала једна је од мјера из Ревидираног акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе.

Подршку пројекту пружило је Њемачко друштво за међународну сарадњу – ГИЗ.