Бања Лука: Данас је званично почела јавна информативна кампања која за циљ има промоцију Агенције за јавне набавке БиХ, односно промоцију њених услуга и електронских сервиса. Кампању финансира Влада Савезне републике Њемачке путем њемачке владине организације GIZ у оквиру програма јачања јавних институција.

Кампања ће трајати током наредних шест мјесеци и биће проведена путем вањских огласних површина те штампаних и електронских медија са циљем да се прије свега промовишу електронски сервиси које нуди Агенција за јавне набавке БиХ, а затим и остали бенефити које Агенција нуди корисницима својих услуга.

Самој Кампањи претходило је обимно истраживање како би се идентификовале циљане јавности и њихове потребе са намјером да кампања постигне максимални ефекат и том приликом је установљен висок степен задовољства код испитаника који су имали прилику да се упознају са радом Агенције, саопштила је стручни сарадник за нормативно правне послове госпођа Десанка Ћирић из Филијале Агенције у Бања Луци.  

Електронски сервиси, који се могу пронаћи на интернет страници Aгенције http://www.javnenabavke.ba/ састоје се од сервиса за објаву и претрагу обавјештења о јавним набавкама – Портал јавних набавки и Регистар уговорних органа и понуђача, а који су на располагању уговорним органима, понуђачима, те на крају свим привредним субјектима у Босни и Херцеговини. Како је истакла госпођа Ђинита Фочо, директор Агенције за Јавне набавке БиХ праћење поступака јавних набавки умногоме је убрзано:

"Кориштењем ових сервиса умногоме се олакшава праћење поступака јавних набавки. Уговорни органи више од двије године врше  on-line објаву обавјештења о јавним набавкама ( а од 01.09. 2013. године то је једини могући начин објаве) и доставу извјештаја о проведеним поступцима јавних набавки, а што им омогућава евиденцију о њиховим поступцима те генерисање различитих статистичких извјештаја. Бенефит кориштења ових сервиса је тај да се процес праћења и објаве поступака јавних набавки умногоме убрзава.

Ова пракса, која је и законски обавезна за све уговорне органе, већ дуже вријеме је у употреби у свим земљама Европске уније и на основу врло позитивних искустава имплементирана је и у земљама окружења. Међутим, оно што издваја Босну и Херецеговину јесте Регистар уговорних органа и понуђача са којим се можемо похвалити и истаћи да смо први у региону који су покренули овај електронски сервис."

Регистар је у суштини web апликација, чије кориштење је потпуно бесплатно и која представља одличан начин за понуђаче али и остале привредне субјекте који не учествују у јавним набавкама, да бесплатно рекламирају своје производе и услуге додала је госпођа Фочо која је изразила захвалност Влади Савезне републике Њемачке на помоћи коју у том правцу пружа и свакако захвалност канцеларији GIZ-а у Босни и Херцеговини која директно пружа подршку Агенцији за јавне набавке БиХ.