Примјеном циљева пројекта "Скица развоја централних органа влада у БиХ", генерални секретаријати Савјета министара БиХ, ентитетских и Владе Брчко дистрикта радиће по истим методама и стандардима, што их уклапа у европски административни простор, изјавила је национални координатор за реформу јавне управе БиХ Семиха Боровац.

"Када је ријеч о стратешком планирању, координацији и изради програма, ово је један од најзначајнијих пројеката из области реформе јавне управе, који обједињава генералне секретаријате у сва четири управна нивоа", рекла је Боровчева.

Она је навела да су се Савјет министара БиХ, ентитетске и Владе Брчко дистрикта усагласиле да проводе организационе и друге функционалне промјене у вези са генералним секретаријатима по истом моделу. Према њеним ријечима, генерални секретаријати на сва четири управна нивоа постаће кључна мјеста гдје ће се контролисати програми Савјета министара и влада, усаглашени са министарствима.

На конференцији, којом се означава почетак овог пројекта, Боровчева је рекла да се од овог пројекта очекује пуно јачање капацитета ових органа, а самим тим и враћање повјерења грађана "јавну власт".

Генерални секретар Савјета министара БиХ Звонимир Кутлеша рекао је да ће се пуним учествовањем у овом пројекту унаприједити процедуре око припреме планова програма рада Савјета министара, те праћења њихових извршења.

"Очекујемо да развијемо капацитете за координацију и са другим генералним секретаријатима влада ентитета, Бршко дистрикта, те са другим институцијама БиХ. Очекујемо унапређење процедура израде политика на нивоу БиХ, сарадњу са Парламентарном скупштином БиХ и другим институцијама", рекао је Кутлеша новинарима.

Шеф операција Сектора један Делегације ЕУ у БиХ Северин Строхал рекао је да је ово важан пројекат, јер се односи на јачање и развој јавних политика, као и због тога што је важно да грађани БиХ добију један систем здравствене заштите, образовања, који ће бити осмишљен, кохерентан и досљедан.

"Други важан циљ коме доприноси реализација овог пројекта, односи се на процес европских интеграција. У том процесу БиХ, као и друге земље, које су улазиле у те процесе, морале су да прилагођавају своје законодавство, подзаконске акте и друге прописе Правном насљеђу ЕУ и у том процесу потребно је, у одређеном тренутку, прилагођавати и мијењати одређене дијелове закона и прописа", истакао је Строхал.

Према његовим ријечима, у вријеме великих мјера штедње које су уведене свуда у свијету, важно је имати ефикасне јавне политике које ће на најрационалнији начин користити новац пореских обвезника, а да би се то постигло, потребно је остварити што бољу координацију, међу различитим тијелима, на различитим новоима власти у БиХ.

"У оквиру овог пројекта жели се постићи израда што дјелотворнијих и рационалнијих политика, а ту је и обука службеника у јавним службама, који ће стећи вјештине и знања да што дјелотворније примијене те рационалне политике", додао је Строхал.

Овај пројекат, чија је вриједност 900.000 евра, покренут је у јануару и трајаће двије године. Он представља наставак реформских иницијатива у вези са процесом јачања централних органа Савјета министара БиХ, ентитетских и Владе Брчко дистрикта који тече од 2008. године. (Срна)