У Сарајеву је данас озваничен завршетак пројекта „Информациони систем за управљање буџетом – БМИС“, који је имплементирао конзорцијум СРЦ системске интеграције д.о.о. Србија, СРЦ д.о.о. Словенија и АваЦом Гроуп д.о.о. Мостар, у сарадњи с Уредом координатора за реформу јавне управе БиХ.

Канцеларија урадила је овај пројекат одговарајући на ургентне захтјеве министарстава финансија на свим нивоима, као и Међународног монетарног фонда, Свјетске банке, Европске уније и других међународних организација.  Сврха пројекта је унапређење система управљања буџетом и увођење нових информационих система за припрему буџета на сва четири нивоа који је компатибилан са постојећим системом трезора.

“Овај пројекат сматра се једним од најзначајних пројекта у области јавних финансија у БиХ. Током протеклих 18 мјесеци набављен је и развијен софтвер, инсталиран у министарствима финансија те извршено његово тестирање. Пројектом су све буџетске институције оспособљене за рад у овом систему и обезбјеђено је 376 софтверских лиценце за ефикасан рад корисника у БМИС-у. Лиценце су добиле особе које раде на овим пословима и сви они прошли су обуке.  Софтвер, лиценце те најмодернија опрема  за функционисање овог система постали су трајно власништво надлежних министарстава финансија“, изјавила је Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ те нагласила да је увођење БМИС система био је једна од услова Европске комисије за добивање кредита од 100 милиона еура.

Према њеним ријечима, информатизацијом система побољшана је координација између министарстава финансија на свим нивоима власти и буџетских корисника.

„Пројектом је створена централизована база у министарствима финансија, омогућен је директан приступ корисницима буџета те је побољшана тачност и квалитет буџета, а министарствима је скраћено вријеме израде буџета. На овај начин, у систем буџетске израде уврштене су стандарди и методи по којима раде и друге европске земље, а чиме је ова област значајно реформисана, прије свега, због програмске могућности за квалитетније образложење планираног трошења новца. Грађанима смо, увођењем оваквог система, на индиректан начин омогућили праћење операвданости утрошка буџетских средстава на транспарентнији начин“, казала је Боровац.

Иван Драгошан, представник конзорција фирми и руководилац пројекта нагласио је да се ради о најмодернијем БМИС систему у региону.

„ Имплементиран систем представља исплативо рјешење, које смањује трошкове управљања и координирања операцијама владиних финансија, подржава процес доношења квалитетних одлука у планирању и алокацији ресурса и управљању државним новцем“, изјавио је Драгошан.

О новом систему на завршној конференцији говорили су и представници корисника пројекта и то Алија Аљовић из Министарства финансија Владе Федерације БиХ, Светлана Радовановић из Министарства финансија Владе Републике Српске те Осман Османовић из Дирекције за финансије Брчко дистрикта БиХ који су такођер БМИС оцијенили успјешним. 

Корисници сматрају да ће овај најсавременинији систем за израду буџета увелико олакшати рад службеника и оставити им времена за буџетске анализе које доприносе квалитетнијој изради буџета. Новим информационим системом уклонит ће се и одређене примједбе које ревизија даје у својим извјештајима, а посебно у случају оправданости буџетских ставки.

Пројекат, финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе, доприноси повећању ефикасности, ефективности, транспарентности и тачности буџета.