Управни одбор Фонда за реформу јавне управе на сједници одржаној 3. октобра 2012. године у Брчком дао је сагласност на финалне извјештаје о имплементацији пројеката "Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима" и "Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и опћих аката у БиХ".

Захваљујући успјешно реализираном пројекту „Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима” 2.400 државних службеника са сва четири управна нивоа завршило је обуку из иноформатике и кориштења рачунара по савременом ЕЦДЛ систему, који је прихваћен у 148 земаља свијета  (300 државних службеника  из различитих институција са нивоа БиХ, 1125  државних службеника из различитих органа управе са нивоа Федерације БиХ, 750 државних службеника из различитих органа управе Републике Српске, 225 државних службеника у различитим органима управе Брчко дистрикта БиХ).

ЕЦДЛ цертификат, односно "Европска компјутерска диплома"; коју су стекли полазници обуке, представља међународно признату квалификацију и уједно је европски стандард за доказивање оспособљености за рад на персоналним компјутерима. 

Реализацијом пројекта створене су претпоставке за увођење напредних ИТ сервиса у област државне управе, од концепта „уреда без папира“, имплементације „дигиталног потписа“, брже комуникације, колаборације и одлучивања, те ефикасности даљих обука државне управе које сада могу бити имплементиране кроз е-леарнинг.

Пројекат "Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима" финансиран је из средстава Фонда за реформу јавну управе. Његова укупна вриједност је 1.213.424,95 КМ, а у име Уреда координатора за реформу јавне управе БиХ реализирао га конзорциј фирми ЦЦЕД Сарајево, БХМ Зеница, ЕТЦ ЕЦДЛ Бања Лука и Нет ПРО Брчко, те КИНГ ИЦТ Сарајево и Кинг ИЦТ Загреб.

У протекле двије године, кроз пројекат "Унапређење правила и процедура за израду закона, других прописа и опћих аката у БиХ" стварани су предувјети да БиХ олакша усвајање Ацqуиса, изради јединствена правила, методологије, стандарде и начела који се примјењују у Европској унији када је у питању израда закона и других прописа те да, у коначници, хармонизира бх. законодавство с европском правном стечевином.

Пројект "Унапређење правила за израду закона и општих аката у БиХ"; био је заједнички за све нивое власти и урађен је за институције, прије свега оне које су задужене за израду закона, као што су министарства правде на свим нивоима власти, уреди за законодавство, као и тијела у законодавним органима попут Законодавдно-правне и Уставно-правне комисије. У склопу пројекта израђена су нова номотехничка правила за израду закона која  је усвојио Брчко дистрикт БиХ, док се на усвајање истих или сличних правила чека и на нивоу БиХ, Федерације БиХ и Републике Српске.

Кроз имплементацију пројекта урађен је и Приручник за израду правних прописа који ће државним службеницима олакшати рад.  Организирано је и 11 радионица за државне службенике са сва четири нивоа власти који учествују у припреми и изради закона, других прописа и опћих аката.

Имплементација пројекта допринијела је реализацији циљева из Ревидираног акционог плана 1 Стратегије реформе јавне. Пројекат доприноси и укупном побољшању правног система у БиХ на начин да ће бити олакшано усвајање ацqуис-а јер потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању постоји обавеза усклађивања наших прописа са европским прописима, а јединствена методологија за израду закона је значајан предуслов за примјену европског законодавства.  

Пројекат је био одговор на тренутно стање и уочене проблеме на изради правних прописа на свим управним нивоима у БиХ јер су често закони усвајани без ваљаних анализа, те квалитативних и квантиттативних процјена анализа на економске, друштвене и околишне утицаје, често без ширих консултација и јавне расправе. 

Пројекат је финансиран средствима Фонда за реформу јавне управе и коштао је, са ПДВ-ом, 786.041 КМ. Уговором за реализацију пројекта био је предвиђен и мониторинг пројекта који је урадио имплементатор – Економски факултет Универзитета у Сарајеву.