Пројекат "Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима&qуот" из области Управљања људским потенцијалима реформе јавне управе у БиХ успјешно је рализиран, а 2.400 државних службеника је успјешно завршило обуку из иноформатике и кориштења рачунара по савременом ЕЦДЛ систему, закључено је на завршној конференцији пројекта организираној у Сарајеву.  

 

"Желим истакнути да ЕЦДЛ цертификат, односно "Европска компјутерска диплома" коју су стекли полазници обуке, представља међународно признату квалификацију и уједно је европски стандард за доказивање оспособљености за рад на персоналним компјутерима. Државни службеници који су завршили ову обуку и стекли ЕЦДЛ цертификат од сада ће моћи радити квалитетније те користити програме у којима до сада нису знали радити, а који значајно доприносе уштеди времена, материјала за рад и новца. Важно је истакнути да сада постоје едуцирани капацитети и за успјешну проведбу система Е-Управе, односно, електронских услуга у државној служби", нагласила је Семиха Боровац, координаторица за реформу јавне управе у БиХ, у поздравном обраћању учесницима завршне конференције. 

 

Битно је истакнути да је реализацијом пројекта носиоцима цертификата пружена могућност да раде у складу са ЕЦДЛ стандардом који је прихваћен у 148 земаља свијета, у којима 11 милиона људи има ЕЦДЛ цертификат.  

 

"Босна и Херцеговина има поражавајуће резултате у односу на наш регион. Број ЕЦДЛ индекса у БиХ је 7.581, Словенија је 4,8 пута боља од нас, Хрватска 7,2, Србија 2,5, а Косово 8,7 пута. Основни разлог оваквих односа јесте чињеница да су све земље региона омогућиле стицање ЕЦДЛ цертификата кроз образовни систем, а БиХ још увијек није. Те је ово јединствена прилика да за покретање иницијативе да се и у нашој земљи обука за ЕЦДЛ цертификат угради у образовни систем", нагласила је Менсура Бегановић, предсједница Управног одбора Асоцијације  информатичара у БиХ.  

 

Говорећи о имплементацији пријекта, Амир Мулалић, представник имплементатора пројекта, нагласио је да су окончањем овог пројекта створене претпоставке за увођење напредних ИТ сервиса у области државне управе.  

 

"Од концепта "уреда без папира", имплементације дигиталног потписа, брже комуникације, колаборације и одлучивања до повећања ефикасности даљих обука државне управе које сада могу бити имплементиране кроз е-Леарнинг", рекао је Мулалић.  

 

Здравко Кујунџија, шеф Одсјека за обуку у Агенцији за државну службу БиХ, обраћајући се у име корисника, истакнуо је да се ради о изузетно успјешном и корисном пројекту за државну службу чији бенефити се већ сада могу осјетити.

 

"Евалуција пројекта на нивоу Федерације БиХ показала је значајно повећање знања, самосталности у раду и ефикасности рада државних службеника који су прошли обуку и добили ЕЦДЛ цертификат";, истакнула је Зинка Салихагић, секретар Агенције за државну службу ФБиХ.  

 

Дарко Савић, администратор система у Генералном секретаријату Владе Републике Српске, нагласио је да су свакодневно видљиви резултати реализације овога пројекта.

 

"Као администратор могу рећи да постоји огромна разлика у раду, квалитету и резултатима рада државних службеника који су прошли ову обуку", нагласио је Савић. 

 

У Брчко дистрикту БиХ ЕЦДЛ цертификате сада има око 20 посто државних службеника и већ се може говрити о повећању квалитета услуга државне управе, нагласио је Брано Јовичић, координатор за реформу јавне управе Брчко Дистрикта БиХ.

 

Пројекат "Обука државних службеника за примјену информационих технологија и рад на рачунарима" финансиран је из средстава Фонда за реформу јавну управе. Његова укупна вриједност је 1.213.424,95 КМ, а у име Уреда координатора за реформу јавне управе БиХ реализирао га конзорциј фирми ЦЦЕД Сарајево, БХМ Зеница, ЕТЦ ЕЦДЛ Бања Лука и Нет ПРО Брчко, те КИНГ ИЦТ Сарајево и Кинг ИЦТ Загреб.