Како је и најављено, у понедјељак, 14. маја, 2012. године, одржан је први састанак Савјетодавног одбора (СО) Програма "Јачање јавних институција у БиХ" између Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ (ПАРЦО) и организације Деутцхе Геселлсцхафт фур Интернатионале Зусамменарбеит (ГИЗ). Састанак је одржан у хотелу Бристол у Сарајеву.   

 

Програм Канцеларије координатора за РЈУ и ГИЗ-а "Јачање јавних институција у БиХ" усмјерен је на јачање одабраних институција у БиХ и побољшање квалитета њихових услуга у складу са захтјевима цијеле државе. Како би ови циљеви били постигнути, успостављен је овај Одбор и то посебно у сегменту олакшавања сарадње и укључивања свих релевантних партнера у одрживо и дугорочно оријентиране активности Програма.

 

Сједницом Савјетодавног одбора предсједавала је државна координаторица за РЈУ Семиха Боровац. Након краће дискусије, чланови СО једногласно су усвојили документ Смјернице за рад Савјетодавног одбора. Такођер једногласно, усвојена је и Стратегија Програма јачања јавних институција са закључком о полугодишњем извјештавању појединачних институција укључених у Програм о имплементираним активностима Програма. 

 

Носиоци Програма су ПАРЦО и ГИЗ, а четири институције које су ускључене у Програм су: Агенција за статистику БиХ, Агенција за јавне набавке БиХ, Централна банка БиХ и Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ