Влада Федерације Босне и Херцеговине је, на својој 43. сједници, одржаној 28.03.2012. године у Мостару, усвојила стратешке документе у сегменту комуникације – План комуникације Владе ФБиХ 2012.-2014. година и Комуникациони акциони план за 2012. годину.

 

Иницијатива за припрему и усвајање ових докумената који чине основу стратешког планирања комуникације потекла је из реализације пројекта "Израда/ревидирање стратегија комуникације Савјета министара БиХ, ентитетских и Владе Брчко дистрикта БИХ" који је провела Канцеларија координатора, уз финансијску подршку Фонда за реформу јавне управе у 2010. години.

 

Усвајање оваквих докумената и примјена стратешког планирања комуникације један је и од кључних захтјева Ревидираног акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ у области Институционална комуникација. Годишње планирање, буџетирање и имплементација кључних комуникационих активности директно ће допринијети реализацији циљева Ревидираног акционог плана 1, те напретку у имплементацији реформе јавне управе.

 

Из Канцеларије Владе ФБиХ за односе  с јавношћу саопштено је:

 

"На данашњој (28.03.2012.) сједници Владе Федерације БиХ у Мостару донесена је Одлука којом је, на приједлог Канцеларије Владе ФБиХ за односе с јавношћу, дата сагласност на План комуникације Владе ФБиХ 2012.-2014. година и Комуникациони акциони план за 2012. годину.

 

Израда ова два плана комуникације представља реализацију Ревидираног акционог плана 1 за спровођење Стратегије реформе јавне управе, који је Федерална влада усвојила на 16. сједници од 24.8.2011. године.

 

План комуникације Владе ФБиХ за период од 2012. до 2014. године је стратешки документ којим су дефинисани краткорочни и средњорочни комуникациони циљеви, циљне групе, комуникациони канали, основне поруке и анализа ефеката. Такође, дефинисана је улога Канцеларије Владе ФБиХ за односе с јавношћу ФБиХ и других служби за односе с јавношћу у структури федералних министарстава и других федералних институција.

 

Израда Плана комуникације израз је опредјељења Владе Федерације БиХ за унапријеђење транспарентности у раду њених тијела, те представља политичку и друштвену одговорност у институционалном одлучивању, укључујући и одговорно управљање јавним добрима. Намјера је да се у двосмјерној комуникацији с грађанима ФБиХ изгради подршка јавности њеним активностима, укључујући и подршку за реализацију стратешких Владиних развојих пројеката.

 

Комуникационим планом за 2012. годину прецизиране су обавезе федералних министарстава и других федералних институција у односима с медијима и јавношћу уопште. Нагласак је стављен на даље успјешно испуњавање обавеза проистеклих из Закона о слободи приступа информацијама, на промотивне кампање, као што су оне о актуелним реформама, јавним политикама или важним интеграционим процесима." 

 

Више информација можете пронаћи на веб страници Владе Федерације БиХ.