Пројекат „Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ“ завршен је данас. На завршној конференцији одржаној у хотелу Европа у Сарајеву, експерти ЗАММ медиа ЦОНСУЛТИНГ д.о.о., куће која је имплементирала пројекат, представили су ток, резултате и значај пројекта на свим нивоима власти у БиХ.

Пројекат је имплементиран у периоду од 08.12. 2010. године – 07.02.2012. године и финансиран је средствима Фонда за реформу јавне управе у БиХ.

Циљ пројекта је био унапређење процеса хармонизације домаће легислативе са легислативом ЕУ, чиме би се убрзао процес приближавања наше земље Европској унији. „Имплементација пројекта доприноси испуњењу мјера из Ревидираног акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ у области Стратешко планирање, координација и израда политика. Током пројекта обуку је прошло 348 државних службеника, који су укључени у законодавне активности (на државном нивоу, институцијама на нивоу ФБиХ, РС и Брчко дистрикта БиХ). Пројекат је посредством радионица, курсева, семинара и непосредне обуке на радном мјесту омогућио државним службеницима да усвоје потребна знања и да овладају потребним вјештинама како би били у стању да одговоре захтјевима транспозиције законодавства у распону од превођења легислативе до формулирања дјеловања и уклапања појединих законских рјешења у оптимални оквир, казала је, између осталог, Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ.

Један од резултата пројекта је и публикација „Транспоновање ЕУ законодавства у правни систем БиХ – збирка материјала са обуке“. 

Публикација је израђена на основу материје која се обрађивала кроз обуке, а састоји се од 13 поглавља у оквиру којих је обрађивана једна или више тема и треба да, службеницима који раде на пословима хармонизације законодавства, пружи основне информације о институцијама ЕУ као и методама и техникама преузимања законодавства ЕУ.

Захваљујући SensServis Multimedia News Network изјаву гђе. Боровац можете погледати овдје . Изјаве медијима дао је и кључни експерт на пројекту, проф.др. Горазд Трпин . На SensServis можете наћи и изјаве корисника пројекта гђе. Фазиле Мусић из Министарства правде БиХ, Менсура Хаџимусића из Уреда за законодавство и усклађивање са прописима ЕУ Владе Федерације БиХ, Небојше Курузовића из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српска, као и Аднана Пашалића из Законодавног уреда Владе Брчко дистрикта БиХ.